Hiša v obliki jajca KasaUovo

Italijanski oblikovalec Robert Casati je s skupino inženirjev iz Toskane oblikoval protipotresno montažno hišo v obliki velikonočnega jajca z bombonu podobno teksturo na zunanji fasadi. KasaUovo, kot se ta majhna hiša imenuje, je izdelana iz 90 odstotkov recikliranih materialov (leseni odpadki in predelane avtomobilske pnevmatike), obsega pa le 70 kvadratnih metrov. Vanjo je vgrajena unikatna kombinacija vetrnih turbin in sončnih celic, za katere je znano, da so približno 70 odstotkov energijsko učinkovite.

Pasivna hiša The Houl

Tako imenovana trajnostna hiša The Houl je zrasla na Škotskem, njeno ergonomično obliko pa so zasnovali v biroju Simon Winstanley Architects. Stanovalcem daje optimalno udobje, saj je zgrajena strateško glede na lego in pot sonca. Pri gradnji so uporabili trajnostno cedrovino, lesene okvirje in izolirano jeklo. Zaradi lege lahko objekt vso potrebno energijo pridobi z vetrno turbino; poleg tega pa ima tudi zračno toplotno črpalko za še večjo energijsko učinkovitost.

energija_trajnostni_dom_2.jpg

Trajnostna hiša

Trajnostno hišo z istim imenom je oblikoval oblikovalec Batte Ronald. Ima izredne toplotne in izolacijske lastnosti, skozi steklene stene pa v notranjost dospe tudi naravna svetloba. V ozračje tako kot druge hiše ne izpušča ogljikovega dioksida, saj je okolju povsem prijazna, ker v celoti deluje na solarno energijo. Poleg dnevne sobe, kuhinje, kopalnice in spalnice lahko v neposredni bližini objekta najdemo še majhen bazen.

Hiša, izdelana s stiroporjem

Še posebno na Japonskem so priljubljene hiše v obliki kupole, izdelane iz najkakovostnejšega stiropora. Ta neverjeten dom je odporen proti rji, termitom, požarom in, kar je najpomembnejše, potresom, ki zaznamujejo japonski vsakdanjik.

energija_trajnostni_dom_4_v_clanku.jpg

Pasivna hiša Lake house

Emre Senoglu je projektiral pasivno zasebno hišo, ki deluje na obnovljive vire energije. Zgradba namreč zbira deževnico, ki se po poševnem pobočju strehe zlije v rezervoar pri tleh. Zbrana voda se prefiltrira, zato jo lahko stanovalci uporabljajo kot pitno vodo, ostanki odpadne vode pa se reciklirajo in jih uporabijo za zalivanje ali pranje perila. Na vrhu strehe so vgrajeni zbiralniki solarne energije, pod zemljo pa geotermalna črpalka.

V naši fotogaleriji pa si lahko ogledate več fotografij opisanih trajnostnih domov.