Priskrbite si elegantne veje ali deblo breze, namesto katere izberete tudi drugo vrsto lesa. Izbrano vejo ali deblo razžagajte na več okroglih podstavkov, debelih od enega do treh centimetrov, saj želite stenski plošči dodati nekaj teksture. Če vmes strateško namestite širše kose razžaganih diskov (debele od deset do dvajset centimetrov), jih lahko uporabite kot obešalnike za torbice, oblačila ali umetniška dela.

Kaj potrebujete?

Skupno boste predvidoma potrebovali od dva do tri dni, da dokončate ploščo. Poleg tega boste potrebovali še naslednje pripomočke: brusni papir fine ali srednje granulacije, več ozkih razžaganih krogov iz celih drevesnih vej, slikarski čopič, matiran poliuretan, plošče iz vezanega lesa (debele en centimeter), gradbeno lepilo, električni vrtalnik, klešče in stenske vijake za pritrditev stenske plošče na steno.

domaci_mojster_stenske_plosce_iz_breze.jpg

Postopek

Ozke okrogle podstavke poljubnega premera najprej z brusnim papirjem zbrusite na vidni strani. S čopičem na brušeno stran nanesite eno plast poliuretana in počakajte, da se posuši. Nato okrogle podstavke pritrdite na ploščo iz vezanega lesa – priporočamo vam, da uporabite več manjših plošč, ki niso večje od 1,2 do 1,5 metra, namesto da posežete po enem velikem panelu. S tem boste stensko ploščo na koncu tudi lažje pritrdili na izbrano steno.

Preden začnete lepiti okrogle dele veje na podlago, se prepričajte, da so vsi posamezni deli povsem suhi. V nasprotnem primeru namreč uporabljeno gradbeno lepilo ne bo držalo dolgo. Kose veje strateško prilepite na podlago čisto drug zraven drugega, pri tem pa naj bo brušena in lakirana stran obrnjena navzven; morebitne praznine med diski in na robovih plošč pa zapolnite tako, da več lesenih diskov razrežete na polovico in z njimi zapolnite prazne predele stenske plošče.

domaci_mojster_stenske_plosce_iz_breze_2.jpg

Ploščo prilepite ob steno

V skrajne robove dokončane plošče, ki se je predhodno dodobra osušila, lahko z vrtalnikom zvrtate luknje, skozi katere boste pritrdili vijake v steno. Zaradi večje teže končnega izdelka boste potrebovali pomoč pri namestitvi stenske plošče na steno. Izpostavljene vijake lahko prekrijete, če čeznje dodate še zadnje kose razžaganega lesa.