Sušilnike za lase, radio, likalnik za lase in druge električne pripomočke shranjujte izven kopalnice. Vsako napravo posebej izključite iz električnega vira po uporabi in jo shranite na otrokom nedosegljivo mesto. Vse električne aparate imejte tudi na varni razdalji stran od kopalne kadi, umivalnika in drugih vodnih virov. Izogibajte se uporabi kabelskih podaljškov in prenosnih grelnikov.

Splošni varnostni ukrepi

Na steno v bližino straniščne školjke in kopalne kadi vgradite nekaj oprijemalnih palic, ki jih morate namestiti dovolj nizko, da jih dosežejo in se jih varno oprimejo tudi najmlajši. Po tleh okoli stranišča in kadi pa položite nedrsečo podlago proti drsenju. Preglejte mesto, kamor ste postavili stojalo za brisače, in sicer z otroškega vidika. Bi otrok lahko splezal nanj ali se morda udaril ob rob? Če je temu tako, stojalo oziroma palice premaknite drugam.

varnost_v_kopalnici.jpg

Nekatere vrste ploščic in talnih oblog iz linoleja so lahko zelo spolzke − ne glede na to, ali so mokre ali suhe. V tem primeru po tleh položite gumijasto kopalniško preprogo. Posodo za smeti dodajte v omarico, na kateri je nameščena zaščitna ključavnica. Preventivno vse britvice za enkratno uporabo in rezila britev zavijte in takoj po uporabi neposredno odnesite v smetnjak izven doma.

Varnost v kopalni kadi

Kopanje v kopalni kadi zahteva najstrožjo pozornost. Otrok nikoli ne puščajte samih v kopeli niti za trenutek. Če se morate nujno oglasiti na telefon ali odpreti vrata gostu, otroka zavijte v brisačo in odpeljite s seboj iz kopalnice, dokler ni dovolj star, da se okopa sam. Utopitev namreč lahko nastopi izredno hitro, v le nekaj sekundah, malčki pa se lahko utopijo že v dveh do štirih centimetrih vode.

Zelo pogoste so tudi telesne opekline zaradi vroče vode, čeprav je tovrstno nesrečo najlažje preprečiti. Tveganje za opekline zmanjšate tako, da nastavite termostat na vodnem grelniku na največ 48 stopinj Celzija (pri tem je voda dovolj vroča tudi za pranje posode in perila). Za vsak slučaj lahko temperaturo vode v kopalni kadi preverite tudi s termometrom, ki je na voljo v večini otroških trgovin. Termometra v resnici ne potrebujete, saj lahko temperaturo vode preverite kar s komolcem, če ga potopite v vodo: znaša naj okoli 32 stopinj.

varnost_v_kopalnici_3.jpg

Od dojenčka do starejšega otroka

V primeru, da umivate dojenčka, uporabite stabilno kopalno kad otroške velikosti, ki jo postavite bodisi v notranjost kopalne kadi bodisi na širok kopalniški pult. Dokler je dojenček še dovolj majhen, ga lahko okopate tudi v kuhinjskem pomivalnem koritu, nikoli pa ne pod prho, saj lahko tekoča voda priteče nepričakovano vroča ali mrzla. Ko otrok preraste kad za dojenčke, v notranjost kopalne kadi za odrasle nalepite nalepke za povečanje trenja proti drsenju. Z mehko oblogo obložite še zgornji rob kadi, da preprečite poškodbe zaradi udarcev.

V tla vgrajene ali globlje kadi so še posebno nevarne, saj lahko otrok ob plezanju nanje grdo pade. Zaradi tega sproti zaklepajte vrata kopalnice pred najmlajšimi. Podobno velja tudi, če imate doma masažno kad. Otroci do tretjega leta starosti se namreč ne morejo fizično upreti vrtinčenju vode, zato jim masažne kadi nikoli ne pustite uporabljati.