Materiali

Police so narejene iz raznovrstnih materialov: lesa, ivernih plošč, stekla, nerjavnega jekla, akrilnega stekla, kovanega železa, plastičnih mas ali iz kombinacije več materialov. Obliko in material police po navadi narekuje siceršnja oprema prostora, lahko pa te predstavljajo tudi tako imenovani neodvisen element v prostoru, še posebno, kadar imamo sobo opremljeno v različnih stilih.

Polica kot pregradni element

Polica kot pregradni element ustvarja zelo zanimive odnose med prostori. Zaradi svoje transparentnosti jih spaja in razdvaja, omogoča pa tudi neovirano razprostiranje dnevne svetlobe v vse kotičke prostora. Najboljši učinek boste dosegli s steklenimi pregradnimi policami, ki bodo kot dominanten element videti zelo elegantne in prefinjene, ne glede na njihove dimenzije.

Dnevna soba

Police v dnevni sobi lahko namestimo na osrednji zid, tako da skupaj s televizijskim sprejemnikom tvorijo celovit element. Lahko pa jih damo tudi nad sedežno garnituro, ob kamin ali pa na prazno steno, in to tako po njeni celotni dolžini kot po posameznih segmentih. Vse je odvisno od razpoložljivosti prostora in naših potreb. Namestimo jih lahko visoko ali nizko, horizontalno ali vertikalno ali pa eno kombiniramo z drugo. Najbolj bodo police prišle do izraza, če jih bomo namestili kot knjižne police, tako da bodo zavzele vso steno sobe ali celo več zidov. Če želite razbiti monotonost dolgih in visokih desk, izberite police iz različnih materialov (na primer iz stekla, lesa ali kovine) ali barv. S tem bo vaš prostor dobil tudi veliko bolj veder značaj.

small_floating_shelves_3.jpg

Če želite imeti v dnevni sobi police, pa ne želite, da so te osrednja točka vašega prostora, jih namestite za oziroma ob sedežno garnituro. Na tržišču je že kar nekaj modelov dvosedov in trosedov z integriranimi policami na njihovi bočni oziroma zadnji strani. Takšna sedežna garnitura pa zavzame zelo veliko prostora, zato ni primerna za majhne sobe.

Spalnica

Police v spalnici so lahko samostoječi element na stenah nad posteljo ali toaletno mizico, lahko pa so integralni del postelje. Takšne police so idealne za odlaganje knjig, krem, ur in drugih predmetov, ki jih potrebujemo pred spanjem ali zjutraj, ko se zbudimo. Z ustrezno razporeditvijo polic bo odpadel strošek nakupa nočnih omaric, pridobili pa boste tudi nekaj prostora.

Otroška soba

Otroške sobe so po navadi polne polic, ki se šibijo od igrač ter šolskih knjig in potrebščin. Razigran videz otroške sobe boste dosegli z dinamično razporeditvijo, različnimi barvami, dimenzijami in višinami polic. Lahko jih postavite samostojno na zid ali pa jih kupite že vgrajene v omare oziroma posteljo. Na neizkoriščene kotičke sobe namestite domiselne in nenavadne police ter nanje postavite predmete, ki jih sicer nimate kam dati.

child_bed_3_1.jpg

Kuhinja

Obvezen element vseh modernih kuhinj so odprte police. Kuhinja ni več prostor, v katerem se posoda, živila, pribor in drugo skrivajo in pospravljajo, ampak se ti odprto kažejo. Če ste še vedno pristaš zaprtih kuhinjskih elementov, pa police uporabite kot vezni element med shrambo ali dnevno sobo.

Več navdiha za umestitev polic v prostor pa poiščite v naši fotogaleriji.