Obkrožite se z naravnimi materiali

Pri opremljanju vrta oziroma terase dajte prednost naravnim materialom, kot sta les in kamen. Kovino, plastiko, opeko ali cement uporabite v najmanjši možni meri. Pri skrbi za zelenje in povrtnine se zgledujte po naravi. Škodljivce nadzorujte z raznolikostjo rastlin, zemljo pognojite s kompostom, rastline pa zalivajte z deževnico.

Odpadki zelenjave kot kompost

Namesto da neuporabljene dele zelenjave zavržete, jih kompostirajte. S kompostom bo vaša zemlja bolj rodovitna, zračna in bo bolj zadrževala vodo. Na ta način boste poleg organsko pridelane hrane tudi prihranili, saj vam nikoli več ne bo potrebno kupiti kemičnih preparatov za učinkovitejšo rast povrtnin oziroma okoljsko spornih živil.

sugar_jones_compost_pile_1.jpg

Zasadite drevesa

Drevesa koristijo življu. Ščitijo nas pred poletno vročino in zimskim mrazom ter zmanjšujejo porabo energentov. Drevesa poleg tega nudijo dom številnim živalskim vrstam, med njimi pticam in insektom, ki bodo na naraven način poskrbeli za odstranitev vaših vrtnih škodljivcev. Obenem je drevo tudi zelo estetska komponenta vašega doma.

Pridelovanje povrtnin

Vedno več ljudi se odloča za lastno pridelovanje povrtnin. Mnogi jih gojijo v koritih, saj imajo ta v primerjavi z običajnim vrtnarjenjem kar nekaj prednosti. Z njimi lahko namreč veliko lažje nadzorujemo prst, manj je tudi plevela, tega pa je moč tudi lažje imeti pod kontrolo. Tako lahko posadite tudi več rastlin, kot bi jih sicer, pa tudi voda iz korit odteče kasneje kot v navadni zemlji. Prst nahranite z doma pridelanim kompostom.

Zbirajte deževnico

Obstaja več različnih tehnik zbiranja deževnice. Izberite tisto, ki vam najbolj ustreza. Ker ima deževnica veliko mineralov, ne vsebuje pa klora, je izvrstna za zalivanje travein povrtnin. Z njeno uporabo boste prihranili veliko vode in siceršnjih stroškov za vodo.

Pazljivo pri zalivanju

Zalivanju v vročih poletnih mesecih velja nameniti posebno pozornost. Le tako bo namreč lahko vaša vodna rezerva zdržala čez vso poletno sezono. Nekaj več vode se bo v prsti zadržalo tudi s pomočjo komposta. Zemljo zalivajte zgodaj zjutraj ali zvečer, sicer bo voda prehitro izparela. Za hitrejšo rast zalijte korenine rastlin.

garden_hose_1.jpg

Gojite avtohtone rastline

Avtohtone rastline in povrtnine so prilagojene podnebju, v katerem živite. Zato boste z njihovim gojenjem privarčevali veliko vode pa tudi kemičnih gnojil in pesticidov.

Organsko zatiranje škodljivcev

Zasadite raznovrstne rastline. Nekatere namreč privlačijo škodljivce, ki jedo druge škodljivce.

Kosite ročno

Košnja trave s kosilnico na električni ali bencinski pogon v ozračje spušča škodljiv ogljikov dioksid, poleg tega pa za svoje delovanje porabi tudi veliko energije. Zato travo kosite s koso ali ročno kosilnico na potisk. Če imate veliko travnate površine, si omislite kosilnico na solarno energijo.

Znebite se lepe trave

Za lepo travo boste poleti potrebovali ogromno pesticidov, herbicidov in vode. Z njo pa ne boste dosegli niti raznolikosti rastlinja niti tako zelo želene sence. Poleg tega boste s košnjo trave s kosilnico na električni ali bencinski pogon v zrak spuščali ogljikov dioksid, ki povzroča globalno segrevanje ozračja.