Nizozemska hiša je bila zgrajena na posestvu zraven stare kmečke hiše, ki jo bodo stanovalci po novem uporabljali kot domačo delavnico ali garažo. Na južni in severni strani zemljišča, na katerem objekt stoji, lahko najdemo kmetijske površine, obkrožene z gozdom. Čeprav je stavba zgrajena v bližini avtoceste, njena skrita lega zagotavlja določeno zvočno zaščito in zaščito pred radovednimi pogledi s ceste.

hisa_biroja_onix_iz_lesa_in_betona.jpg

Postavitev hiše

Hiša je optimalno postavljena glede na smeri neba, da kar najbolje izkoristi pot sonca in pihanje vetrov. Je v popolni harmoniji z okoliško naravo, saj ima bivalne prostore razporejene strateško glede na lego. Na ključnih predelih zgradbe so dodana zatemnjena okna in stene, ki domovanje naredijo bolj svetlo in odprto. Na zahodni strani je dom podaljšan navzven, saj tu najdemo prostorno teraso z betonskimi tlemi.

hisa_biroja_onix_iz_lesa_in_betona_4_b.jpg

Lesene deske in beton

Preprosta nagnjena streha ima vgrajene štiri dimnike. Dimniki so uporabljeni kot kanali za odvajanje dima iz kaminov oziroma ognjišč, hkrati pa spustijo tudi naravno svetlobo v notranjost do najnižjih delov hiše. Pri oblikovanju bivališča so arhitekti uporabili enake lesene deske, iz katerih so gradbeniki izdelali tako fasado kot tudi streho in notranje zidove.

Več posnetkov te atraktivne nizozemske hiše pa si lahko ogledate v naši fotogaleriji.