Do zdaj smo že pisali o uporabi ponavljajočih se elementov notranje opreme za bolj impresiven interjer in kako v prostor vnesete zaobljene linije. Danes pa si oglejmo, kako po dizajnerskih pravilih v prostor umestite kvadratne in pravokotne oblike.

Ponavljanje pravokotnih oblik

Uporabite lahko enako pravokotno obliko posameznih elementov v različnih velikostih in vzorcih, saj boste s tem povezali posamezne dele sobe v celoto, obenem pa ustvarili vizualno razgibanost, ki je tako privlačna na pogled. Izberete lahko na primer enako dolgo kopalno kad pravokotne oblike, preprogo in daljše stenske zavese, ki jih uskladite s nizom pravokotnih oken manjših dimenzij. Zaradi različne velikosti pravokotnikov bo kopalnica videti razgibana in sveža, kljub temu, da jo ovijete v nevtralno barvno paleto.

dizajn_prostora_s_pravokotniki_a.jpg

Ponavljanje pravokotnih oblik pa ne pomeni nujno ponavljanja vedno točno enakih oblik na različnih mestih v prostoru. Izkoristite lahko arhitekturne linije pravokotnih oken in talnih oblog, h katerim dodate kvadratna ogledala, stole z naslonjali, klubsko mizico ali druge kose pohištva. Omislite si barve kombinacije, ki bodo poudarile geometrijsko obliko.

dizajn_prostora_s_pravokotniki_bb.jpg

Začnite pri oknih

Svetujemo vam, da z dizajnom začnete pri oknih. Pravokotno okno denimo uskladite z veliko pravokotno preprogo, sestavljeno iz manjših kvadratov tekstila, na katero postavite pravokotno klubsko mizico. Čeprav podrobnosti niso opazne na prvi pogled, bo prostor videti poenoten in vizualno privlačen.

dizajn_prostora_s_pravokotniki_c.jpg

Končajte pri pohištvu in dekorju

Sobo zlahka stilsko okrasite, če izberete kvadratne (ali pravokotne) vzorce, ki krasijo okrasne blazine, posteljnino ali drug dekorativni element. Še posebno zanimivo je, če se odločite za blazine s ponavljajočim se vzorcem v različnih barvah in velikostih. Seveda pa ponavljanje elementov ni obvezno, saj lahko dramatičen učinek dosežete tudi drugače.

bookcase_fireplace_design.jpg

Uporabite lahko tudi le eno obliko, ki bo vaš pogled preusmerila na drugo obliko. Pravokotno mizo recimo dopolnite s pravokotnim kaminom manjših razsežnosti, vgrajenim v belo steno za večji kontrast.