Spojino BPA med drugim pogosto uporabljajo v zaščitnih oblogah, ki obdajajo posode za shranjevanje živil, v plastenkah za vodo in otroških steklenicah ter drugi embalaži. Čeprav je od sredine leta 2011 v Evropski uniji prepovedana prodaja in proizvodnja stekleničk za otroke, ki vsebujejo kemikalijo bisfenol A, smo nevarni kemikaliji najbolj izpostavljeni s hrano in pijačo, ki jo zaužijemo.

Kaj je največja težava?

Kemikalijo največ uporabljajo v izdelavi polikarbonatnih plastik, uporabljenih za izdelavo trših plastičnih materialov, kot so plastenke, posode za hrano, plastični namizni pribor, računalniške komponente, deli gospodinjskih aparatov, očesne leče, zobne tesnilne mase (plombe) in drugo. Čeprav se BPA uporablja največ v polikarbonatnih plastikah, lahko tudi drugi plastični materiali vsebujejo to nevarno spojino.

bisfenol_a_najdemo_v_plasticnih_materialih.jpg

Nekatere študije kažejo, da so otroci in dojenčki najbolj občutljivi na stranske učinke bisfenola A, ki se uporablja tudi za izdelavo epoksidne smole. Čeprav se ugotovitve strokovnjakov razlikujejo, pa se večina strinja, da so večji odmerki izredno škodljivi za zdravje ljudi, saj povzročajo neplodnost, deformacije reproduktivnih organov in rakava obolenja.

Kako vedeti, ali je posoda iz polikarbonata ali ima epoksidno oblogo?

Polikarbonatne plastenke po navadi nosijo oznako #7 znotraj trikotnika, zgodi pa se lahko tudi, da niso označene, kar je odvisno od proizvajalca. Svetujemo vam, da se obrnete neposredno na proizvajalca, če niste prepričani, saj vam je dolžan dati pojasnila. Ali ima izbrana pločevinka epoksidno oblogo, skozi katero lahko v hrano pronicajo nevarne snovi, prav tako ni nujno navedeno na embalaži.

can_food_adhesive_label.jpg

Kako lahko zmanjšamo izpostavljenost bisfenolu A?

Izogibajte se gretju hrane in pijače v mikrovalovni pečici, zavite v polikarbonatne plastike z oznako #7. Zmanjšajte količino uporabljenih konzerviranih živil v pločevinkah, saj velika večina pločevink običajno vsebujejo BPA. Namesto slednjih raje uporabljajte sveža živila in izključno posodo iz stekla, porcelana ali nerjavečega jekla, še posebno za shranjevanje vroče hrane in pijače. Izberite le otroške steklenice brez dodatka bisfenola A.