Kaj vse še lahko zasadite?

Še vedno lahko sadite zelenjavo, ki uspeva tudi v hladnejših mesecih, na primer repo, redkev, radič, zimsko solato ali motovilec. Preden se odločite za sajenje novih cvetlic, se najprej razglejte po vrtu in premislite, katere barve ali dišave po vašem občutku manjkajo. Težko se je upreti kupovanju rož, ki so že v polnem cvetju, a če lahko počakate do naslednje pomladi in posadite mlajše rastline, bodo verjetno bolje uspevale od teh, ki bi jih zasadili sedaj. Barvo lahko v vrt vnesete tudi s pomočjo manjših pisanih enoletnic v loncih, kot so petunije ali lobelije.

petunias.jpg

Zalivanje in gnojenje

V tem mesecu morate paziti, da so rastline dobro zalite in nahranjene. Uporabljajte organska gnojila in vrhnjo plast prekrijte z dobrim kompostom z mikrohranili. Če je zemlja pokrita, so namreč deževniki in mikrohranila, ki pozitivno vplivajo na prst, bolj zadovoljni.

Proti plevelu se borite na organski način

V vročih mesecih plevel z lahkoto uspeva, medtem ko se vrtne rastline hitreje izsušijo. Da zaustavite razraščanje plevela, obogatite in obenem navlažite zemljo okrog rastlin z debelo plastjo (približno pet do sedem centimetrov) komposta in slame. Okrog stebla oziroma cvetnega venca pustite nekaj razmika zaradi lažjega kroženja zraka.

p1050073.jpg

Ste se naveličali kositi in zalivati trato? Lahko se odločite za ''lazanja zastirko'' – torej zastirko v več plasteh, pri kateri vam ne bo treba izkopavati trate. Po osmih do desetih mesecih se bo trata skupaj s plastmi plevela, kartona in zastirke spremenila v bogato in zdravo prst, primerno za sajenje. In kako to dosežete? Najprej pokosite ali populite plevel, vendar ga pustite tam, kjer je. Dodajte še več zelene zastirke (pokošena trata, zeleni listi in stebla), da bo zelena plast debela pet do sedem centimetrov. Dodajte plasti kartona (izogibajte se belemu kartonu, saj vsebuje belilo), ki naj za okoli petnajst centimetrov sega čez robove. Karton dobro namočite ter ga nato prekrijte še z zastirko iz lesnih okruškov in lubja.

Ustvarite zunanjo kuhinjo

Odličen način, kako lahko na vrt zvabite tudi družinske člane in prijatelje, je majhna poletna kuhinja, ki jo sestavljajo žar, korito in prostor za pripravo hrane. Mizo in stole preprosto prestavite na vrt in jejte zunaj. Zelenjavo za sveže poletne solate ali druge jedi lahko naberete tik pred obrokom. Sveža zelenjava in zelišča, ki jih pojemo v pol ure po nabiranju, imajo popolnoma drugačen, poln okus.

summer_kitchen.jpg

Sestavine za svežo poletno solato

Za sestavo lahke in zdrave solate imate poleti ogromno možnosti, še posebno če lahko večino sestavin naberete na svojem vrtu. V solato lahko na primer dodate različne vrste zelene solate, rukolo, brokoli, naribano surovo rdečo peso, peteršilj, špinačo, užitne cvetlice, nariban korenček, koriander, svežo baziliko in druga zelišča … Zakaj ne bi vsak dan preizkušali novih okusov in kombinacij?

barefoot_grass_shoe.jpg

Uživajte v sadovih svojega dela in se bosi sprehodite po vrtu

Ena najpomembnejših prednosti vrta je, da se lahko povežete z naravo. Na vrtu se zdi, kot da se naše telo uravnovesi z naravnimi ritmi zemlje. Povezali se boste z rastlinami in intuitivno začutili, kaj potrebujejo. Pol ure na dan posvetite ''prizemljevanju'' – sedenju ali hoji po zemlji – in vaše telo se bo lažje borilo proti vnetjem, bolečini in stresu. Preprosto in zastonj. Vse, kar, morate storiti, je, da se z bosimi nogami dotikate zemlje. Sprehodite se torej po svojem čarobnem vrtu in uživajte v poletju.