Začetki blagovne znamke Fiskars segajo v leto 1649. Vrtno orodje je izdelano iz lahkih in trpežnih materialov, nekateri imajo dodano naravno pluto na ročajih, kar je letošnja novost. Orodje je idealno za uporabo na vrtovih, vrtičkih, zelenicah in balkonih. Paleto orodij, ki so primerna tudi za začetnike, sestavljajo obrezovalne škarje, klešče, lopate, grablje, kultivatorji, vilice za plevel in motike.

dom295_fiskars2.jpg

Slovenski uporabniki že dobro poznajo ročno vrtno orodje znamke Fiskars za obrezovanje, kleščenje, sekanje in žaganje, med najbolj poznane pa sodita njihova ročna kosilnica in odstranjevalnik plevela. Fiskars je pri nas poznan tudi po sekirah, žagah, nožih, brusih, vrtnih škarjah, škarjah za živo mejo in obrezovalnih kleščah. Tudi brez lopat, grabelj in vil na vrtu ne bo šlo, za nujna opravila pa je vedno na voljo še paleta nastavkov, ki jih zlahka zamenjate na ročajih in držalih. Med letošnje novosti sodijo še čistilnik žlebov, cvetlične grablje in tri večnamenske metle.

Pluta na ročajih

Imajo različne programe, izdelke Fiskars Quantum™ pa odlikujejo ročaji z oblogo iz plute, ki omogoča uporabniku kar najboljši oprijem. Pluta je namreč lahka, mehka, udobna, vodoodporna in ponuja odlično toplotno izolacijo ter je odporna proti udarcem, seveda pa so v programu tudi ročaji iz navadne plastike.

dom295_fiskars5.jpg

Druga letošnja novost so škarje Fiskars SmartFit™, ki se prilagodijo rokam. Pri tem ni pomembno, ali ste levičar ali desničar in kako velike so vaše dlani. Udobni in izboljšani ročaji zagotavljajo dober oprijem in se prilegajo vsem tipom rok. Škarje odlikuje »pametna« nastavljiva rezalna odprtina, da boste z njimi zlahka opravili še tako zahtevno nalogo na vrtu. Tretja letošnja novost je Fiskars SingleStep™, to je družina klešč, ki združuje štiri nova rezalna orodja: dvoje ukrivljenih klešč s prenosom za rezanje debelega svežega lesa, ukrivljene obrezovalne klešče za suh les in škarje za živo mejo. Potem je tu še Fiskars QuikFit™, gre pa univerzalne ročaje, na katere je mogoče namestiti različne nastavke (metle, rezalnik vej, čistilnik žlebov, cvetlične grablje, triroge motike in druge uporabne ročne kultivatorje). Pri nekaterih nastavkih boste potrebovali teleskopske ročaje, ki vam bodo olajšali delo na višini.

Pozabili niso niti na najmlajše, kajti otroci so gotovo najbolj hvaležni pomočniki na vrtu, kjer se njihovo delo prelevi v igro. Moj prvi Fiskars® je vrtno orodje, ki so ga Finci razvili po dveletnem opazovanju otrok pri delu na vrtu. Tako so nastala orodja različnih oblik, velikosti in barv.

dom295_fiskars6.jpg

Na predstavitvi novih izdelkov je izvršna direktorica Unicommercea Marijana Dajčman posebej poudarila, da so vrtna orodja znamke Fiskars dobila posebna priznanja Red Dot za leto 2012, kot najboljša med najboljšimi. Tako so ta pečat dobili obvodne škarje za obrezovanje, sklopljiva žaga znamke Fiskars in ročni brus.

Zamenljivi nastavki

Naj na kratko predstavimo paleto zamenljivih nastavkov. Izjemno zanimiv je čistilnik žlebov z ročajem, ki ga je mogoče podaljšati do dolžine 5 metrov, tako da lahko žlebove pritličnih hiš brez težav očistite sami. Nastavek je sestavljen iz strgala na eni strani in krtače na drugi. Potem so tu različne metle. Dvoriščna ima čvrste ščetine in je idealna za čiščenje trdih tlakovanih in asfaltiranih dvorišč ter je zelo uporabna tudi za fino čiščenje lahkega snega. Metla za terase ima mehkejše ščetine, tu pa je še klasična metla za pometanje.

Posebej pa moramo izpostaviti rezalnik vej na teleskopskem ročaju. Že lani smo preizkusili podoben izdelek na krajšem ročaju. Stvar deluje in je odlična. Z rezalnikom vej Fiskars QuikFit™ lahko dosežete veje do višine 5 metrov, sam ročaj pa je mogoče podaljšati do dolžine 3,5 metra. Stisk škarij na koncu teleskopske palice je mogoč na dva načina. S potegom oranžnega dela v sredini ročaja ali s potegom oranžne bunke na koncu ročaja, s tem, da je prvi sistem lažji. Obe ročici sta povezani skupaj in nato vodita prek visokokakovostne vrvi do glave in končnega prenosa z verigo do rezil. Glava se lahko obrača pod različnimi koti. S pomočjo tega podaljška lahko brez težav režete veje do višine 5 metrov. Univerzalni višinski rezalnik je namenjen za rez vej do 32 mm, odrežete pa jih dejansko z lahkoto.

Unicommerce in mladi

Ob vsem moramo povedati še to, da je družba Unicommerce v sodelovanju s programom Ekošola pripravila projekt, ki ga bodo učitelji, vzgojitelji in mentorji v šolah in vrtcih izvajali v okviru programa »Šolska vrtilnica« v letu 2013. Didaktični Zeliščarski vrtnarski dnevnik so zasnovali s poslanstvom trajnejšega sožitja otrok z naravo. Otroci bodo vsak mesec svoja spoznanja z opisi opravljenih del in fotografijami beležili v priročnik, ki bo tako pripovedoval zgodbo o rasti, negi, obrezovanju in shranjevanju zelišč. Najboljše šole in vrtce bodo tudi nagradili z vrtnim orodjem znamke Fiskars.