Dramatični zaključki streh imajo mnogo funkcij: notranjosti zagotavljajo senco, opredeljujejo zunanji prostor in ponujajo prostor za zunanjo razsvetljavo. Kot lahko vidite na spodnjih slikah, gre za sodobno tehniko, katere zametke pa vendarle lahko najdemo v arhitekturi Le Corbusiera, Franka Lloyda Wrighta in drugih.

Caterpillar House z zaobljeno streho

strehe_caterpillar.jpg

Caterpillar House, ki so jo načrtovali v arhitekturnem biroju Feldman Architecture, stoji na valovitih hribih severno od San Francisca. Zasnovana je tako, da njeni razsežni stekleni zidovi gledajo proti jugu, senco pa ji nudi podaljšana in zaobljena streha. Streha, ki jo na zunanji verandi podpirajo vitki stebri, daje tej hiši izraz nežne zaobljenosti, s čimer odseva nagib okoliških hribov. Pogled iz notranjosti nam razkrije, kako podaljšana streha nudi senco notranjim prostorom, kadar je sonce visoko in usmerja svetlobo v notranjost pozimi. Streha služi tudi za lovljenje deževnice, ki jo uporabljajo za namakanje.

Energijsko učinkovita hiša v Washingtonu

hise_solarium.jpg

Starejši hiši v Washingtonu so nadeli ime »Solarij iz šestdesetih«, potem ko je bila prenovljena z namenom, da bi izboljšali njeno energijsko  učinkovitost. Nadstropje nad steklenimi vhodnimi vrati, ki so zavarovana s štrlečo streho, je sestavljeno iz prosojnih plošč. Streha ponuja senco, hkrati pa usmerja razsvetljavo proti terasi spodaj, znotraj pa svetloba iz nadstrešnih oken poudarja videz prosojnih plošč.

Hiša iz Seattla z dramatičnim previsom

Hiša iz Seattla ima v prvem nadstropju dramatičen previs, ki se razteza čez teraso poleg odprtih dnevnih prostorov. Osvetlitev je postavljena na zunanji zid, kar omogoča razsvetljavo lesene strukture strehe.

Razsežna steklena okna rezidence v Seattlu

hise_seattle2.jpg

Še ena rezidenca iz Seattla prikazuje, kako gredo podaljšane strehe pogosto v korak z razsežnimi steklenimi okni na zunanjem zidu. Streha te hiše je mnogo manjša v primerjavi s predstavljenimi prej, ki si jih lahko ogledate v fotogaleriji.