Zgradba s svojimi velikimi panoramskimi okni je vgrajena v pobočje hriba, medtem ko je zadnji del objekta s sobo za meditacijo in druženje postavljen na visoke betonske stebre – območje pod dvignjenim delom služi kot terasa. Stebri spominjajo na debla okoliških borov, ki rastejo okoli in okoli doma, objekt pa dvignejo do nivoja drevesnih krošenj, tako da se bolje vključi v naravno okolico.

madzarska_hisa_na_stebrih_ob_blatnem_jezeru_1_b.jpg

Prepletanje tradicionalnega in sodobnega dizajna

V regiji okoli Blatnega jezera velja posebna odredba, ki omejuje gradnjo in na hriboviti severni strani zahteva gradnjo tradicionalnih hiš z dvokapno streho, medtem ko so na južni strani ob jezeru dovoljene bolj sodobne stanovanjske rešitve. Ker zgradba stoji na meji med območjema, so arhitekti združili tradicionalni madžarski dizajn hiše s sodobnimi oblikami in opremo.

madzarska_hisa_na_stebrih_ob_blatnem_jezeru_1_d.jpg

Izvirna hiša ima od zunaj sodobno geometrijsko podobo, v notranjosti pa je tradicionalna – skupni prostori za dnevno bivanje so urejeni v pritličju, spalnice in soba za goste pa so v zgornjem nadstropju, kjer stanovalcem nudijo potrebno zasebnost. Jedro hiše predstavlja dimnik, ki na zunanji strani na terasi služi tudi kot žar, v dnevni sobi pa kot kamin. Tradicionalno ureditev prostorov razbijejo nenavadni elementi, kot so moderna notranja vrata, in industrijski elementi, na primer kovinska ograja in surove betonske površine.

madzarska_hisa_na_stebrih_ob_blatnem_jezeru_1_c.jpg

Več posnetkov edinstvene madžarske hiše na stebrih pa si oglejte v galeriji.