V kolikor gre za odločitev o talni oblogi za dalj časa, tudi tisti, ki za talno oblogo ne nameravajo porabiti malenkost več denarja, raje posežejo po cenovno ugodnejšem parketu. V Sloveniji se na splošno še vedno prisega na parket. Velikokrat celo še vedno na klasičen masivni parket, kljub pojavu gotovih parketov, katerih spekter uporabe je zelo širok.

Novosti pri talnih oblogah

Zadnja leta prevladujejo gotovi parketi. Njihova uporaba je zasenčila uporabo klasičnih masivnih parketov, predvsem na račun dvoslojnih gotovih parketov, ki so primerni za ogrevana tla. Prevod toplote skozi omenjeno vrsto parketa je za cca. 80% boljši od klasičnega masivnega parketa. Temu seveda pripomore debelina parketa, saj znaša od 9,5 do 11mm.

Druga zanimiva novost in trend zadnjega časa predvsem na račun poceni izvedbe so troslojni gotovi parketi, ki se jih lahko polaga tudi brez lepljenja na tla, se pravi na isti način kot laminat, to so parketi s click sistemom spajanja. Gre za debeline večinoma od 14 do 15mm.

Vse večjo pozornost pa kupci posvečajo termično obdelanim parketom, za katere se tudi izdaja garancija za montažo v kopalnico in bolj klimatsko obremenjene prostore (povišana relativna zračna vlaga, morebiten vdor vode, …). Les pri termični obdelavi izgubi prvotno strukturo, tak les ni več sposoben absorbirati tolikšne količine vode kot naraven les, zato je tudi dimenzijsko bolj stabilen v spremenljivih se klimatskih pogojih.

alpod2_1.jpg

Parket v kopalnici?

Za montažo parketa v kopalnice, savne, prostore, kjer je velika verjetnost izlitja vode, se večinoma polaga termično obdelane parkete, ali pa masivni parket (večinoma teak), ki je položen na enak način, kot na primer na jahtah, jadrnicah ipd. Gre za masivne deske teaka (položen parket se imenuje teak marine ali nautik teak), kjer se med posameznimi deskami, ki so spojene na pero – utor, naredijo dodatni utori, v utore pa za preprečitev vode v spoje, nanaša tekočo gumo, ki se kasneje strdi in poskrbi za vodotesnost.

Celotno površino se na koncu obrusi in premaže z olji za parket. Tako dobimo dobro vodo odbojno površino, za katero se tudi izdaja garancijo, kasnejših težav, v primeru ustreznega postopka izdelave ni. Je pa cena izdelave in material bistveno dražja od drugih vrst parketa.

Različna izbira

Glede na dejstvo, da je vse večji trend zdravo življenje lahko dodam le še to:
Mnoge talne obloge skrivajo dodatna tveganja za zdravje, kamor sodijo predvsem škodljive snovi, ki se uporabljajo pri njihovi izdelavi. Tu so predvsem laminatni in tudi parketni podi zdrava alternativa. Izdelani so iz naravnih materialov (90 odstotkov in več lesa) in brez dodanih škodljivih sredstev za zaščito, poleg tega ne vsebujejo kloridov in PVC, ki bi ogrožali človekovo zdravje.

Vse več se uporablja alternativnih cenejših rešitev, kot so razni plastični nadomestki, ki so lahko tudi zelo uporabni. Kar se pa tiče prijetnega otipa, naravnega materiala, topline in udobja pa je parket še vedno v veliki prednosti pred vso konkurenco!

Polaganje na lastno roko

Najenostavnejša montaža je montaža laminatov na click sistem spajanja, ter montaža troslojnih gotovih parketov na enak način spajanja. Predvsem je težavnost pravilno položene talne obloge v veliki meri odvisna od ustrezno pripravljene podlage – estrih, lesena osnova, ... to je večinoma težje zagotoviti. Glede na izkušnje, se ljudje sami lotimo le polaganja laminata, med tem ko se za polaganje parketa odločimo za mojstra predvsem tam, kjer gre za večje količine talne obloge.

Definitivno odsvetujem samostojno polaganje dvoslojnega gotovega parketa na ogrevan estrih, predvsem zato, ker gre večinoma za manjše deščice, potrebno je zagotoviti ustrezno ravnost, izvedba pa mora biti opravljena s kakovostnejšimi materiali, ker je delovanje talne obloge na ogrevanem estrihu bistveno večje kot na ostalih podlagah.

Najpogostejše napake kupcev

Kupci kupujejo z očmi. Ogledujejo si barvo parketa (izgled) in ceno. Odločajo se med razmerjem med izgledom in ceno namesto med kakovostjo in ceno. Parket lahko izgleda lepo, ni pa nujno, da je zato primeren za določeno mesto vgradnje. Nakup parketa mora združit celoto stanovanja, tako stilsko, kakor tudi kakovostno. Pravilna izbira parketa je izredno pomembna odločitev. Omaro v stanovanju v primeru neustreznosti se lahko zamenja z nizkimi stroški, medtem ko pri parketu tega ne moremo reči.

Pred izbiro talne obloge se detajlno posvetujte s strokovnjakom, naročite ogled strokovnjaka na vašem domu, saj bo le na ta način zadovoljstvo obojestransko – zadovoljstvo kupca kot tudi prodajalca.