Že pri nakupu strešnih oken priporočamo, da se pozanimate o celotnem asortimentu senčil, ki je na voljo za posamezno strešno okno in za sistem montaže. Nekateri proizvajalci imajo že predpripravljene nosilce na strešnih oknih, kar omogoča hitro in enostavno vgradnjo. Tako se lahko lotite montaže kar sami.

Bogat izbor barv in vzorcev

Pester izbor barv in kombinacij notranjih senčil omogoča različne učinke v prostoru, zato jih izbiramo glede na učinek, ki ga želimo doseči. Za spalnice in otroške sobe je najprimernejše siesta senčilo, ki naredi v prostoru popolno temo. Vzhod sonca je v poletnih dneh zgodaj zjutraj, kar nas lahko moti pri spanju. Siesta senčilo je na zunanji strani metalizirano, tako da odbija sončne žarke in omogoča popolno zatemnitev. To senčilo ima tudi veliko prednost v zimskem času. Z njegovo uporabo se na strešnem oknu izboljša toplotna izolativnost okna za 21 odstotkov. To pomeni, da so toplotne izgube na strešnem oknu pozimi z uporabo siesta senčila precej manjše.

1_2.jpg

Plise senčilo je primerno za dnevne sobe in delovni kotiček. Prostor je delno zasenčen, tako da se z gubami senčila ustvari prijeten ambient razpršene svetlobe, ki hkrati tudi preprečuje bleščanje. Roloji omogočajo v prostoru podoben učinek, vendar imajo videz enotne ploskve. Žaluzija je primerna za prostore, kjer je potrebna usmerjena svetloba, kot sta kuhinja in atelje. Poleg tega, da se žaluzija premika po stranskih vodilih gor in dol, se z uravnavanjem lamel lahko nadzira tudi vpadni kot sončnih žarkov.

2_3.jpg

Za vse, ki prisegajo na znane oblikovalce, so na voljo tudi senčila oblikovalca Karima Rashida, ki popolnoma zatemnijo prostor.

6_2.jpg

Dobra zaščita

Senčila pa niso le dekorativnega značaja, lahko so veliko več. Zunanje mrežasto senčilo zadrži do 80 odstotkov sončne svetlobe in hkrati prepušča dovolj svetlobe v prostor. Njegova prednost pred roleto je v tem, da je v največji vročini med dvanajsto in drugo uro prostor še vedno osvetljen.

4_3.jpg

Zunanja roleta prostor popolnoma zatemni, vendar ponuja učinkovitejšo zaščito pred vročino. Izboljša toplotno in zvočno izolativnost ter predstavlja dodatno zaščito za prostore in strešno okno predvsem v poletnih nevihtah s točo.

3_4.jpg

Senčila je mogoče upravljati ročno, na električni pogon ali solarni. Prednost električnega in s tem daljinskega upravljanja je ta, da lahko nastavimo čas odpiranja in zapiranja senčila, kar na primer pomeni, da nas zjutraj namesto budilke zbudi sončna svetloba, saj se senčilo avtomatsko odpre ob nastavljeni uri. Prednost solarnega pogona pa je namestitev, saj za daljinsko upravljanje ne potrebujete električnega kabla ob strešnem oknu in tudi ne električne energije za delovanje.

Pri žaluziji za strešno okno je pomembno, da za njeno upravljanje ne potrebujete vrvice. Ta bi namreč visela v prostor in ovirala gibanje pod oknom. Najprimernejše je, da se žaluzija lahko premika s spodnjo prečko, lamele pa uravnavajo z drsnikom.

5_1.jpg

Dodatki za upravljanje

Dodatna oprema za strešna okna pa niso le senčila, ampak tudi dodatki za upravljanje oziroma odpiranje. Za višje ležeča okna so na voljo palice za odpiranje. Za vsa okna pa je zelo praktična nadgradnja z daljinskim upravljanjem. To ni praktično le zaradi odpiranja, ampak je zelo dober način naravnega prezračevanja prostorov. Pri daljinskem upravljanju je motor lahko gnan na elektropogon ali pa na sončno energijo. Prednost solarno gnanih motorjev je ta, da ni nobenega stroška pri upravljanju, pa tudi napajalnega kabla in s tem prebojev ne potrebujete.

Za tople poletne dni pa je priporočljivo namestiti mrežo proti komarjem na strešna okna. Komarnik deluje podobno kot rolo senčilo in ga je mogoče namestiti na spodnji ali zgornji špaleti pri strešnem oknu.

_7.jpg

Priporočamo vam, da poleg okenskih odprtin skrbno načrtujete tudi njihovo senčenje v vseh letnih časih in vso drugo dodatno opremo.

Več na www.velux.si

 

 

kupon2.jpg