Ekološko kuhinjo sta zasnovala oblikovalca Laurent Lebot in Victor Massip iz podjetja Faltazi, ki sta imela v mislih predvsem to, da bomo v prihodnosti bolj vključeni v razvrščanje in nadzor lastnih odpadkov. Inovativna kuhinja je eden najbolje raziskovanih in premišljenih konceptov, ki poleg učinkovite funkcionalnosti nudi številne okolju prijazne funkcije – med drugim se v kuhinji reciklirajo voda in odpadki, ki jih na osnovne komponente razbijejo črvi.

ekokook_faltazi.jpg

Kuhinja odlično razvrsti odpadke in jih predela

Polirana kuhinja čistih linij je zelo zapleteno zgrajena, saj poleg kuhanja obravnava veliko potreb, kot so kratkoročno shranjevanje sveže zelenjave, varčevanje z vodo in recikliranje odpadne vode, gojenje kuhinjskih zelišč v posodah, sortiranje odpadkov, recikliranje in kompostiranje. Odpadki se lahko razvrstijo v več kategorij: trdne, organske in tekoče odpadne snovi. Inovativni sistem predela vse kategorije in iz odpadkov izloči uporabne snovi (organske odpadke denimo predelajo črvi v zemlji). V ta namen sta oblikovalca v kuhinjo med drugim vgradila rezervoar za odpadno vodo, zabojnik za črve in organske odpadke ter kontejnerje za ločeno zbiranje neorganskih odpadkov.

ekokook_faltazi_micro_usines_3.jpg

Vsi anorganski odpadki se shranijo v pet ločenih enot za obdelavo stekla, papirja, plastike, kovine in drugih odpadkov, ročno aktivirana naprava pa zmelje steklo, stisne pločevinke in plastenke ter razreže in spravi papir v kocke. Kuhinja Ekokook še posebno domiselno poskrbi za domače gojenje zelenjave in začimb, ki rastejo v posodah, obešenih nad delovnim prostorom. V kuhinjski sistem so vgrajene tudi funkcije za varčevanje z energijo, ki povečajo energijsko učinkovitost kuhinjskih aparatov.