Zelene strehe, "žive" rastlinske fasade in porozni pločniki prinašajo številne prednosti (brezplačno čisto vodo in zrak, kisik, blažitev klimatskih sprememb in oprašitev rastlin), ki pa jih je včasih v praksi zaradi birokratske in ozkogledne miselnosti težko udejanjiti.

Zelene strehe

Zelene strehe so v porastu. Njihove prednosti so številne. Poleg tega, da so lepe na oko, lahko z njimi uravnavamo toploto, poskrbimo za odvajanje padavinskih voda, ublažimo posledice vremenske ujme in poskrbimo za biološko raznovrstnost.

fisherhouse_1.jpg

Funkcionalne zelene strehe potrebujejo skrbno načrtovanje ter vključitev krajinskega arhitekta, arhitekta in gradbenega inženirja. Pametno je izbrati lokalne rastline, saj imajo te zaradi navajenosti na podnebne razmere največjo možnost za preživetje. A tudi v tem primeru uspeh ni zagotovljen. Ker zaradi manjše količine zemlje na strehi ostane mokra dalj časa, se lahko zgodi, da rastline, ki sicer izvrstno uspevajo na vašem vrtu, na strehi ne bodo. Najboljša izbira za zeleno streho je trava, saj se zelo hitro prilagodi na spremembe. Rastline je treba zalivati še vsaj dve leti po zasaditvi, kar je v primeru, da smo zraven zgradili ali postavili zadrževalnik vode, lahko opravilo. Tako shranjeno vodo lahko uporabimo tudi za zalivanje vrta in čiščenje zunanjih površin.

Zelene fasade

Zelene fasade s plezalkami so zaradi nizke cene in izvrstnih termalnih lastnostih zelo priljubljene med zagovorniki ekološkega načina življenja. So pa bolj primerne za nizke gradnje ali strehe. Plezalke, ki se vzpenjajo štiri ali pet nadstropij v višino, in močan veter namreč ne gredo najbolje skupaj.

green_facade_1.jpg

Flora in favna

Flora privablja favno. Zelene površine kmalu postanejo pravcati lokalni ekosistemi z metulji, kolibriji, čebelami in črvi ter vedno novimi rastlinami, katere semena tjakaj prinesejo veter ali opraševalci.