Akumulatorske motorne žage so specifične naprave in so precej širše uporabne, kot bi najprej pomislili. Husqvarna nam je za preizkus posodila vse tri svoje modele, od katerih ima vsak svoj namen. Zanimiva je posebna enoročna žaga T536 LiXP s kompaktnim ohišjem, zaradi moči in daljšega meča smo imeli veliko pričakovanj tudi pri preizkusu modela 536LiXP, ki je dvoročna izvedba prvega modela. S krajšim, 30-centimetrskim mečem je bila opremljena tudi husqvarna 436 Li, ki je nekakšen vstopni model v svet baterijskih žag. Za vse preizkušene žage je bila značilna prijetna uporabniška izkušnja, saj sta tako vklop kot uporaba enostavna.

 

md_294_husqvarna_prvaena.jpg

V dobre pol ure napolnite akumulator, ga namestite na žago, pritrdite meč in verigo, natočite olje za verigo in delo se lahko s pritiskom na gumb začne.

md_294_husqvarna_prva.jpg

Visoka hitrost verige

Baterijske žage so tihe. Gre za nesporno dejstvo, zaradi česar so primerne za delo v strnjenih naseljih, električni zagon pa jih približa tudi starejšim in tistim, ki so se motornih žag do sedaj izogibali. Enoročna T536 LiXP in sorodni model 536 LiXP imata klasični stranski sistem za zamenjavo verige, pri husqvarni 436 Li pa je možno verigo napeti oziroma zamenjati brez uporabe orodja.

md_294_husqvarna_mec.jpg

Manjša žaga je torej še bolj približana uporabniku, kljub šibkejšemu motorju in manjši hitrosti verige (15 m/s) pa je še vedno široko uporabna. Hitrejša veriga (20 m/s) je pri modelih (T)536 LiXP med delom opazna. Reže hitro in natančno, seveda pa je treba pustiti, da žaga sama zareže v les, saj ob preveliki obremenitvi veriga izgubi hitrost. Z vklopljenim načinom savE hitrost verige pade, zaradi česar je avtonomija baterije daljša. V običajnem načinu uporabe je akumulator po prvih polnjenjih zmogel okoli dvajset minut neprekinjenega dela z žago 536 LiXP, v načinu savE pa nekaj več kot pol ure. Za večjo svobodo pri delu ponuja Husqvarna žagi T536 LiXP in 536 LiXP v kompletih s polnilno postajo in dvema baterijama za 729 (536 LiXP) oziroma 749 evrov (T536 LiXP).

md_294_husqvarna_1_1.jpg

Za obžagovanje in čiščenje vej

Hitra in dobro nabrušena veriga je poskrbela za zelo natančen in nadzorovan rez z vsemi tremi motornimi žagami. Veriga ne poškoduje lesa, zaradi česar so žage primerne za delo z žaganim lesom in obrezovanje sadnega drevja. Pri takšni nalogi je najbolj domača enoročna T536 LiXP, ki jo lahko z omejeno uporabnostjo upravljamo tudi z obema rokama. Zaradi potreb po majhnem ohišju pa sta ročaja postavljena precej skupaj, zato je njen glavni način uporabe enoročen. Primerna je za obrezovanje drevja, delo na ostrešjih in podobno; skratka za vse, pri čemer se ceni lahek in okreten stroj z izjemnimi zmogljivostmi.

 

md_294_husqvarna_last.jpg

Bencinske motorne žage so pri določenih nalogah zagotovo brez konkurence. Glede na dosedanje izkušnje in vtis, ki so ga pustile Husqvarnine baterijske žage, pa menimo, da bi lahko te pri določenih opravilih prevzele vodilno vlogo. Tesarji, delavci na žagah in urejevalci parkov so le nekateri obrtniki, ki poleg domačih uporabnikov v naseljih cenijo tihe, zmogljive in uporabniku prijazne naprave.

md_294_husqvarna_dva.jpg