Z načrtom jasnejša slika

V en stolpec napišite svoj seznam želja, v drugega pa potrebe. Tako boste dobili jasnejšo sliko o tem, kaj je nujno in kaj lahko počaka. Druga kopalnica v prvem nadstropju je morda krvavo potrebna, manj pa luksuzna in precej draga vodna armatura, ki ste jo videli v katalogu in vam je skrajno všeč, pa si je trenutno ne morete privoščiti.

Preden se dogovorite za srečanje z arhitektom ali mojstrom, določite okvirni proračun. Tako bosta oba vedela, v okviru kakšnih omejitev se pogovarjata. Vedno sicer imejte okoli 10-odstotno rezervo za vse nepredvidene stroške, ki se pojavijo ob vsakršni prenovi. Pred prenovo poglejte na koledar. Nikar se ne lotite prenove strehe v nestanovitnem vremenu, ravno tako se kakršne koli večje prenove vzdržite mesec dni pred načrtovano veliko zabavo. Saj veste, Murphy je vedno na delu.

sustainable_home_renovations.jpg

Raziskava

Če iščete mojstra, tega nikar ne počnite prek malih oglasov. Povprašajte prijatelje, sosede, znance. Zagotovo vam bodo znali koga priporočiti. Na pogovoru z mojstrom nujno vprašajte, ali računa na uro ali na delo, koliko strank bo imel ob istem času kot vas, koliko časa na dan vam bo na voljo, ali lahko dokonča delo v predvidenem času, kakšna je njegova posebnost, kakšne so njegove reference, bi si lahko kje ogledali njegovo delo, ima morda  fotografije svojega dela, ima licenco … Zelo pomembno je tudi, da se ujameta. Naj vas pri izbiri vodijo vaši instinkti. Če vam je neprijetno zdaj, kaj šele bo, ko bo nastopil še ves stres, povezan z obnovo!

md106055livingroomriver_shot1_22795.jpg

Prenova

Pred začetkom dela sestavite predračun. Ta mora vsebovati znesek, datum začetka in zaključka del in način oziroma potek plačila (vztrajajte, da 10 odstotkov plačate šele po zaključku del). Zdaj, ko veste, kdaj se bo zgodil Dan D, se lotite načrtovanja. Razmislite, kam boste pospravili stvari iz sobe, ki jo nameravate prenoviti, in kam se boste umaknili oziroma kje se boste umili oziroma hodili na stranišče v času, ko vam zaradi prenove kopalnica ne bo na voljo. V eni izmed sob, ki je prenova tokrat ne bo doletela, si uredite svojo oazo. Opremite jo s pomirjujočimi stvarmi, ki bodo z vas pregnale napetost.