Zadušitev

Če pustite stekleničko dojenčku v posteljici, nima veliko nadzora nad tem, kako hitro pije oziroma je. Nenehen tok mleka ali druge tekočine lahko povzroči zadušitev, če tekočina teče iz stekleničke hitreje, kot lahko dojenček pije. Če leži na trebuhu, lahko tekočina zaide v napačen kanal, kar lahko prav tako privede do zadušitve. Če dojenček zaspi, še preden je steklenička popolnoma prazna, obstaja tudi nevarnost, da bo vdihnil tekočino v pljuča.

bigstockphoto_baby_milk_bottle_468880.jpg

Dojenček se lahko zaduši tudi z mehko posteljnino, na primer blazinami in vzglavniki, ki jih uporabite za oporo stekleničke. Če se dojenček v posteljici premika in obrača, se lahko posteljnina premakne in mu prekrije obraz ter otežuje dihanje, kar lahko vodi do zadušitve.

Zobna gniloba

Čeprav bo vaš otrok sčasoma izgubil vse mlečne zobe, pa je zanje vseeno treba pravilno skrbeti. Mlečni zobje namreč pripravljajo prostor v ustih za stalne zobe. Zobna gniloba lahko vodi do izgube mlečnih zob, kar pa vpliva na to, kakšen bo nasmeh vašega otroka v prihodnosti. Puščanje stekleničke v posteljici privede do zobne gnilobe zaradi tega, ker so dojenčkovi zobje v dolgotrajnem stiku s sladkorji v hrani. Če je dojenček med hranjenjem buden, njegova slina izpere sladkor. Če pa leži na hrbtu, se tekočina nabira, zaradi česar je sladkor dlje časa v stiku z zobmi.

babybottle.jpg

Vnetje ušesa

Zaradi puščanja stekleničke v posteljici pride tudi do vnetja ušesa. Če dojenček med pitjem iz stekleničke leži na hrbtu, se tekočina nabira v zadnjem delu njegovih ust. Bakterije včasih tako prodrejo vse do Evstahijeve cevi, zaradi česar lahko pride do okužbe.