Seveda površine sobe običajno ne morete spremeniti, lahko pa preoblikujete vidni prostor. Ozke spalnice pogosto delujejo utesnjeno in klavstrofobično. V veliko primerih nam ta neprijeten občutek povzročajo ureditev prostora, dodatki, pohištvo in barve, ki niso primerne za majhne sobe. Ob upoštevanju  načel notranjega opremljanja in pravilni izbiri barv bo vaša spalnica videti širša.

Znebite se nereda

Odstranite dekorativne predmete, stenske zavese in rastline. Pomembno je tudi, da s tal odstranite velike preproge, saj s tem ustvarite vtis večje površine tal in prostornejše sobe. Nered na splošno vizualno zmanjšuje prostor, zato odstranitev motečih elementov spodbudi občutek spokojne prostornosti.

ozka_spalnica_nered.jpg

Ozke stene okrasite z vodoravnimi progami

Črte lahko preslepijo naš občutek za dolžino. Kadar uporabljamo navpične proge, se zdi prostor visok in ozek. Če uporabljamo vodoravne črte, pa lahko prostor optično razširimo. Pri tem je pomembno, da se odločite za debelejše črte, saj so tanke linije od daleč slabše vidne. Črtaste tapete so najlažji način, s katerim poskrbimo, da je spalnica videti širša, druga možnost pa je pleskanje. Tudi izbira barv je pomembna. Druge stene prepleskajte s svetlejšimi barvami, kot so bela, bež, kremna in hladno modra, zaradi katerih bo soba videti svetlejša in prostornejša.

Posteljo in drugo pohištvo postavite na sredo najdaljše stene

Proge morebiti niso del vašega stila, zato v tem primeru premaknite pohištvo, ki stoji ob ožji steni, k steni, ki je daljša. Pohištvo namestite na sredino stene, namesto da ga stlačite na en konec spalnice. Tako boste uspešno izkoristili prostor in spalnica bo na pogled bolj uravnotežena.

ozka_spalnica_postelja.jpg

Dolgo pohištvo postavite ob ožje stene

Ob vsem trudu, da bi spalnico navidezno razširili, ni treba, da ožje stene ostanejo prazne. Za vizualno širši prostor dodajte dolg, nizek kos pohištva ob ožjo steno, na primer predalnik. Pozor, če boste dodali visoko in ozko pohištvo, bodo vse prejšnje metode in tehnike, s katerimi ste želeli spalnico optično razširiti, šle po zlu. Skrivnost uspeha je tudi, da pohištvo razporedimo stran od vrat in drugih prehodov. Stoli brez naslonjal in klopi zavzamejo manj prostora, steklene mizice pa dajejo prostoru večje dimenzije. Znebite se velikih, masivnih, lesenih kosov pohištva, saj ne bodo v harmoniji z ozko sobo.

Omogočite prost razgled skozi okno

Če imate prijeten razgled, se znebite vseh okenskih dodatkov, zaradi česar bo imela soba več svetlobe, večja pa je tudi vizualna globina prostora. Svetle, zračne spalnice delujejo prostornejše. Namestite preproste žaluzije iz tkanine za enostavno in urejeno podobo, ki bo zagotavljala zasebnost, kadar bo to potrebno. Še dodaten namig: na steno nasproti okna postavite veliko ogledalo, ki bo hkrati uravnotežilo prostor in odsevalo prijetno okolico zunaj doma, s čimer bo spalnica videti večja.

Več idej za ureditev ozke spalnice si lahko ogledate v naši fotogaleriji.