Prednosti nakupa že zgrajenega doma

Nakup starejšega stanovanja ali hiše ima kar nekaj dobrih plati – običajno vam denimo ostane več denarja za nakup večjega zemljišča, kot bi ga imeli, če bi gradili novo hišo. Poleg tega lahko izbirate med različnimi lokacijami in cenami, tako da zlahka poiščete nepremičnino, ki je cenovno ugodnejša. Po vsej verjetnosti vam bo starejše stanovanje nudilo več prostora kot novi dom, saj so se cene gradbenih materialov v zadnjih letih zvišale, zaradi česar se je povečala tudi cena za kvadratni meter novejše zgrajenih stanovanj.

V primeru, da kupite starejšo hišo, boste zraven po vsej verjetnosti dobili bolj urejeno dvorišče, saj je imela vegetacija (in drevesa) več časa, da se je z leti naravno razrasla. Tako ne boste imeli preveč dela z urejanjem okolice, kot bi ga imeli, če bi gradili novo hišo. Mnogi starejši domovi imajo tudi nekatere edinstvene funkcije in poteze, ki objektu dajejo poseben značaj – teh značilnosti recimo ne boste mogli najti pri novozgrajenih zgradbah.

starejsa_hiska_2.jpg

Pomanjkljivosti nakupa starejšega doma

Kljub številnim prednostim pa ima nakup že obstoječega domovanja kar nekaj slabih plati. Verjetno boste imeli več stroškov z vzdrževanjem. Lahko se zgodi, da boste morali starejše in dotrajane naprave kmalu zamenjati, kar zna biti velik strošek, če morate na primer zamenjati celo kurilno peč, pomivalni stroj in električno napeljavo. Zaradi tega se prepričajte, da ogledano nepremičnino temeljito pregledate, preden se odločite za njen nakup, tako da pravočasno odkrijete večje probleme, kot so termiti, plesni, svinčena barva in puščajoča streha.

Glede na to, koliko je star že obstoječ dom, boste morda morali kmalu posodobiti tudi nepravilno zvezano napeljavo in vodovodne instalacije. To zna biti zelo velik strošek, ki ga vsekakor morate upoštevati. Ob dobrih pogajalskih sposobnostih lahko poskušate ponudniku zbiti prvotno ceno, stroške za posodobitev pa morate v vsakem primeru vključiti v celosten finančni načrt.

stanovanje_v_ljubljani_b.jpg

Prednosti izgradnje novega doma

V kolikor se odločite za izgradnjo novega doma in najamete kakovostnega gradbenega izvajalca, pa boste po drugi strani v prvih desetih do petnajst letih imeli zelo malo ali nič stroškov z vzdrževanjem. Večina gradbenikov nudi tudi garancijo za svoje delo – če gre v prvih letih kaj narobe, običajno izvajalec pokrije stroške popravil. V novem stanovanju so po navadi tudi novi aparati z garancijo ter sistemi za učinkovitejšo rabo energije in izkoriščanje obnovljivih energetskih virov, s katerimi lahko zmanjšate redne mesečne stroške.

Novozgrajen dom je tako lahko dolgoročno okolju in denarnici prijaznejši, obenem pa bo imel verjetno tudi sodobnejšo opremo, svetila, električno napeljavo, sveže preproge in drugo. Posledično bo domovanje dišalo po novem, za razliko od starejših stanovanje, kjer lahko vonj po zatohlem nakazuje na večje težave, kot so zdravju nevarne plesni, glivice in vlaga. Glavna prednost izgradnje nove hiše je, da lahko izbirate: od velikosti parcele, velikosti in oblike hiše do posebnih nadgradenj in potez hiše, ki jih povsem prilagodite svojim željam.

gradnja_nove_hiske_2.jpg

Slabe plati izgradnje novega doma

Seveda pa tudi gradnja novega domovanja skriva nekatere slabosti. Če se denimo odločite za izgradnjo montažne hiše, lahko izbirate med malo različnimi načrti, saj so si hiše videti bolj ali manj podobne. Poleg tega so nove hiše drage za izgradnjo in terjajo veliko časa, še posebno, če želite ustvariti dom, ki bo nekaj posebnega. Za gradnjo boste namreč potrebovali od šest mesecev do več let, obenem pa boste morali odšteti še dodatne evre za ureditev okolice in najem arhitekta, če imate posebne želje.

Številni gradbeni izvajalci namreč v prvotno ponudbo ne vključijo stroškov za ureditev krajine v okolici doma, zato jih boste morali pokriti sami. Če želite, da bo vaš vrt ali dvorišče polno bujnega rastlinja, boste morali dodatno plačati kar precej denarja. Ne glede na to, ali kupujete že obstoječ dom ali gradite novega, v vsakem primeru morate temeljito premisliti, katera možnost je za vas ugodnejša, splača pa se tudi podrobneje raziskati nepremičninski trg in najeti kompetentnega nepremičninskega agenta.