Stanovanje, urejeno v skladu s pravili

Vsak pošten lastnik stanovanja ali stanovanjskega kompleksa bo poskrbel, da je stanovanje urejeno v skladu s pravili. Moramo pa vas opozoriti, da nekateri stremijo le po čim večjem zaslužku in poskrbijo samo za to, da v klet namestijo pohištvo. A pot do varnega kletnega stanovanja ni tako enostavna. Pri urejanju je treba kletni prostor popolnoma preoblikovati, da zagotovimo resnično varnost napeljave, vodovodnih in plinskih cevi ter ogrevalnih sistemov.

klet_poplava.jpg

Načrt evakuacije v primeru požara ali poplav

Kletna stanovanja so nevarna v primeru požarov ali poplav. Poskrbite, da boste lahko ušli skozi okno. Če stanovanje nima okna, poskrbite, da je stopnišče prosto, tako da vas pri morebitnem nujnem iskanju izhoda nič ne bo oviralo. Vsekakor pa je zaželeno, da ima stanovanje vsaj eno majhno lino, skozi katero se boste lahko splazili, saj se ob nesreči lahko zgodi, da bo stopnišče zablokirano.

Načrt za preprečevanje vlomov

Kletna stanovanja so pogosto tarče vlomov, saj sosedje ali sostanovalci zaradi manj oken in zvočnih preprek težje slišijo, kaj se dogaja v kleti. Poskrbite, da so v vašem kletnem stanovanju nameščene avtomatske luči, ki naj se naključno prižgejo ob različnih delih dneva tudi, ko vas ne bo doma, saj tako prostor ne bo videti prazen. Če se v stanovanje prikrade vlomilec, ko ste doma, poskušajte neslišno pobegniti. Ko vas bo vlomilec opazil, se lahko zgodi, da vas bo poškodoval. Če zaradi vlomilca ne boste imeli dostopa do izhoda, se zaklenite v kopalnico ali drug prostor ter nemudoma pokličite policijo.

Peč

Je v bližini kletnega stanovanja peč na nafto ali plin? Potem se morate prepričati, da je peč redno pregledana. Poskrbite za to, da ni nepotrebnih razpok ali špranj v kateri od žic ali vodov. Kadar zaznate nenavaden vonj med delovanjem peči, takoj pokličite servisno podjetje.

klet_pec.jpg

Temperatura

Temperatura v kleti je zelo pomembna, saj so kleti pogosto preveč vlažne, hladne ali prevroče. Nekaj predmetov, ki jih je dobro imeti pri roki: vlažilnik zraka in grelnik, ki ju lahko kupite v najbližji lokalni veleblagovnici. Včasih lahko pride do težav z ogrevanjem, ko klet postane bodisi pretopla in je zrak presuh za dihanje, ali pa primanjkuje toplote, zato je hladno in vlažno. Če prostor ni dovolj ogrevan, ga dodatno segrejte z majhnim grelnikom, ki ga lahko kupite že v bližnji trgovini.

Ogljikov monoksid

Morate priznati, da klet ni najboljša izbira za ljudi, ki imajo težave z dihanjem in alergijami. Med drugim pa so kleti znane tudi kot območja visokega tveganja za zaatrupitev z ogljikovim monoksidom. Splača se vam kupiti detektor ogljikovega monoksida. To je najboljša naložba, ki vam lahko reši življenje. Poskrbite, da boste seznanjeni z načinom delovanja detektorja ogljikovega monoksida ter da boste razumeli navodila za delovanje naprav. Poskrbite tudi, da boste redno pregledovali baterije in omogočili pravilno delovanje detektorja.

Plesen in plin

V kletnih stanovanjih moramo preveriti vsebnost plesni in plina. Dolgotrajno vdihavanje plesni lahko poškoduje vaša dihala,nič pa ni boljšega za razcvet plesni kot vlažni kletni prostori. Prav tako škodljiv je radon, plin, ki ga v kleti pogosto najdemo.

Zračenje

basement_windows.jpg

Zrak v kleti hitro postane zatohel. Če ima kletno stanovanje okna, jih večkrat odprite in prezračite prostor. V stanovanju imejte tudi veliko rastlin, saj te omogočajo reden dotok kisika. V poletnem času klimatske naprave v kleti najbrž ne boste potrebovali. Mogoče vam bo v zares vročih dneh prav prišel ventilator, toda zagotavljamo vam, da ga ne boste pogosto uporabljali.