Deževniki rahljajo zemljo

Nekateri jih ne imenujejo zaman celo »plugi narave«, saj ti drobni kmetovalci delajo čuda, ko gradijo svoje rove pod površjem. Z miganjem, obračanjem in kopanjem včasih njihovo zvijanje seže več kot en meter v zemljo, s čimer dobro premešajo podtalno prst. Vsi tunelčki, ki jih ustvarjajo deževniki, povzročijo, da se globlja, z minerali bogata zemlja premakne proti površju, kjer jo lahko uporabijo korenine rastlin. Deževniki rastlinam priskrbijo dodatne naravne hranilne snovi, ki bi jim bile drugače nedosegljive.

dezevniki2.jpg

Deževniki zračijo prst

S svojim gibanjem deževniki premikajo z rudninami bogato zemljo proti vrhu, hkrati pa tudi spodbujajo, da zrak prodre v nižje sloje prsti. Za sabo puščajo majhne tunele, ki omogočajo, da zrak doseže tudi globlje sloje, kar spodbuja rast koristnih bakterij. Bolj ko je zemlja bogata s kisikom, več bakterij lahko prebiva tam. Več, ko je bakterij, bolj rahla je prst ter več dušika premore.

Deževniki skrbijo za ravnovesje tal

Medtem ko se premikajo, deževniki jedo prst ter jo iztrebijo v obliki majhnih črvičastih izbljuvkov, ki so polni neverjetno organskih hranil, koristnih za ves vrt. Ti iztrebki se štejejo za enega najbolj dragocenih vrst gnojil. Deževnike jejo stare, odpadle rastline in jih spremenijo v novo hrano za rastline ter s tem sklenejo popoln krog življenja. Poleg tega tudi razbijejo večje delce prsti na manjše, s čimer omogočijo mikroorganizmom, da te male delce uporabijo. Mikroorganizmi – glive, bakterije, praživali – potem še naprej obdelujejo prst, kar ugodno prispeva k procesoma razgradnje in kompostiranja.

dezevniki1.jpg

Deževniki mogoče res niso simpatični in mehki, toda upamo, da boste te koristne vrtne prijatelje zdaj bolje razumeli. Mogoče se jim boste na sprehodu po pločniku celo izognili ter jim omogočili prosto pot do njihove zaplate zemlje. Če jih poberete ter jih odložite na svojem vrtu, jim boste naredili velikansko uslugo – s tem pa tudi sebi.