Zgradba je locirana sredi suhega gozda v provinci Guanacaste, kjer je včasih stal živinorejski ranč. Delo se je začelo s pogozdovanjem območja in izborom najustreznejše lokacije za postavitev objekta – pri tem so arhitekti upoštevali tako topografijo zemljišča kot tudi smeri pihanja vetrov, pot sonca, razglede na krajino in smeri neba.

stratesko_postavljena_hisa_v_kostariki_1.jpg

Dizajn hiše je prilagojen tropskemu podnebju

Zaradi pomanjkanja naravne sence in dolgih sušnih obdobij, značilnih za to območje, je projektna ekipa zasnovala prostore kot zložljivo površino, ki je ločena od tal, saj so tako ustvarili bolj udoben in skrit življenjski prostor. Osrednji dnevni prostor ima denimo izredno visoke strope, v zgornje dele sten pa so vgrajena tudi številna manjša okna, ki služijo pasivnemu prezračevanju, poleg tega pa v notranjost spustijo tudi naravno svetlobo.

stratesko_postavljena_hisa_v_kostariki_3.jpg

Stanovalci lahko iz osrednjega dnevnega prostora občudujejo razgled v vse smeri, območje pa obenem služi tudi kot vezni prostor, ki skupaj povezuje ostale sobe: tri spalnice, multimedijsko sobo, jedilnico, kuhinjo in dve zunanji terasi. Stavba je odlično prilagojena tropskemu podnebju – s strateško postavljenimi strešnimi previsi in usmeritvijo zagotavlja senco, naravno prezračevanje, integracijo z naravnim kontekstom ter elegantne prehode med odprtimi in zaprtimi prostori.

stratesko_postavljena_hisa_v_kostariki_6.jpg

Več posnetkov tega južnoameriškega domovanja pa si oglejte v fotogaleriji.