Pretrda prst

Vrtnarska pratika pravi, da je potrebno vrt prekopati čim bolj zgodaj spomladi. A nikar ne prehitevajte narave. Trda, morebiti še zamrznjena zemlja bo vašemu hrbtu povzročila veliko bolečin, rezultat pa ravno tako ne bo preveč spodbuden – vse kar boste namreč dobili, bo lepljiva prst, ki se bo strdila ob naslednji zmrzali. Te strdke boste nato morali najprej razbiti, nato pa ves postopek še enkrat ponoviti. Počakajte, da sonce dovolj ogreje in osuši zemljo in se šele nato zapodite v vrtno uto po lopate, vile in motike.

dscn2148_1.jpg

Zgnita semena

Na vrečki s semeni piše, da jih je treba posejati dva do štiri tedne pred zadnjo zmrzaljo, takoj, ko je to mogoče. To seveda lahko storite, a zaradi muhastega vremena, ki zgodaj spomladi rado preseneti s še eno porcijo snega, zelo nizkimi temperaturami in ledenim dežjem, se kaj lahko zgodi, da bodo semena zgnila in jih boste morali posejati znova. Tudi če bodo pognala, pa bo to trajalo tako dolgo, da jih bo pri tem prehitel plevel. Redčenje sadik vam bo zato delalo velike preglavice, saj boste zaradi podobnega videza le stežka ločili seme od plevela. Na območjih s spremenljivim podnebjem počakajte s sejanjem. Lotite se ga šele teden dni pred zadnjo zmrzaljo. Pridelki bodo resda zreli malce kasneje, bodo pa zato pognali z veliko večjo verjetnostjo.

Neustrezna semena

Določena semena, kot so ohrovt, zelje ali repa, bodo morda vzklila tudi, če jih boste posejali pred zadnjo zmrzaljo, medtem ko se to zagotovo ne bo zgodilo s koruzo, kumarami in bučkami. Nekatere rastline pač ne prenesejo mraza. Vedno si vzemite čas in pozorno preberite navodila na vrečki s semeni. Tako se boste izognili izgubi semena in delu brez učinka.

Preden rastline iz notranjosti prenesete na vrt, jih utrdite

Veliko rastlin, kot so paradižniki, paprike, jajčevci in druge, najprej posejemo v lončke in jih imamo na toplem, dokler ne pride čas, da jih preselimo na vrt. S tem pridobimo čas in se izognemo posledicam morebitnih vremenskih nevšečnosti, ki bi izničile ves naš trud. A sadik nikdar ne presadite direktno iz lončka v zemljo na vrtu, saj je to zanje prevelik šok. Ko pride čas za to, jih pet do sedem dni za nekaj ur postavite ven, da se prilagodijo na vremenske pogoje. S tem jih boste utrdili, rastline pa vam bodo to vrnile v obliki bogatega pridelka. Neutrjene rastline lahko namreč uniči že vetrc.

containergardening_spinach_1.jpg

Potrpljenje je vrlina

Zgodaj spomladi vse kar kliče po delu na vrtu. A prehitevanje narave se po navadi izkaže za neproduktivno. Zato potrpite. Jeseni ali pozno poleti nam boste hvaležni.