Za začetek seveda postavite žar, ki ga v poletnem času tako radi uporabljate za peko, stran od hiše, ograj, stenskih oblog in strešnih previsov, drevesnih vej ter drugih predmetov. Žara na plin ali oglje nikoli ne uporabljajte v zaprtih prostorih, saj ne predstavljata le nevarnosti požara, temveč je nastali dim lahko tudi strupen in potencialno smrtonosen na zaprtem območju. Za nujne primere imejte zraven žara vedno gasilni aparat primernega tipa.

pozar_zunaj_doma.jpg

Pripravite pameten načrt

V primeru, da poleti kuhate zunaj na terasi, ker ne želite pregrevati notranje kuhinje, morate pripraviti pameten načrt za varno uporabo vseh električnih naprav. Poskrbite, da imate na večih strateških lokacijah nameščenih dovolj električnih vtičnic. Priporočamo vam, da na primer za celotno zunanjo kuhinjo namestite dodatno varovalko na domači električni plošči v domu, namesto da preobremenite le eno vtičnico zraven vhoda na teraso.

rtf_outdoor_grill_1.jpg

Pazite, da imate ustrezne plinske cevi

Če so cevi na plinskem žaru ali drugem aparatu, ki deluje na plin, preozke, bo ogrožena učinkovitost zunanjih naprav. Zato se pri pripravljanju zunanje kuhinje prepričajte, da upoštevate vse vaše potrebe – ugotoviti morate, kako velike in široke plinske cevi potrebujete, poleg tega pa tudi paziti, da plinski zaporni ventil ni niti preblizu niti predaleč stran od žara. Najbolje je, če se nahaja najmanj en meter stran od žara, vendar ne več kot štiri metre stran.

Uporabljajte pravi kabelski podaljšek

Preden zunaj uporabite plinske naprave in ventile, natančno preglejte, če kje morda uhaja plin. Če opazite uhajanje plina, se takoj umaknite stran od aparata in pokličite strokovnjaka, ki bo napravo ustrezno popravil. Pazite tudi, da ne uporabljate napačnega kabelskega podaljška, saj morate izbrati takšnega, ki je primeren za uporabo na prostem. Kable preglejte in se prepričajte, da niso poškodovani ali obrabljeni, preverite pa tudi vatno moč naprave, saj se mora ujemati z vatno močjo podaljška. Kable shranjujte stran od vode in jih ne uporabljajte, medtem ko so mokri.