Steklena hiša arhitekta Philipa Johnsona iz leta 1949, ki stoji v mestu New Canaan v ameriški zvezni državi Connecticut, je res nekaj posebnega. Kljub temu, da gre le za stekleno prozorno škatlo, pa jo ravno njena preprosta oblika, začinjena s kolekcijo umetniških del arhitektovega življenjskega partnerja Davida Whitneyja, naredi tako zelo čudovito.

pict2366_1.jpg

Skritost in odkritost

Lastniki steklene hiše zelo radi "skrijejo" v gozd, spet drugi pa želijo vsemu svetu pokazati, kako živijo. Za slednje je poskrbel arhitekt Pierre Koenig, ki je že leta 1945 stekleno hišo postavil na vrh hribovja, ki obkroža Los Angeles. Projekt takšnih gradenj je zastavila revija Arts and Architecture, z njim pa so želeli znane arhitekte navdihniti za oblikovanje modernih in cenovno dostopnih domov za vojake, ki so se vrnili iz vojne. Projekt so na koncu opustili, saj je bila ideja vseeno preveč utopična. So pa arhitekti za seboj pustili vrsto prelepih eksperimentov, ki si jih lahko med vikendi od znotraj ogledajo tudi obiskovalci, saj jim lastniki takrat na strežaj odprejo vrata svojih edinstvenih hiš.

case_study_house_no_22_stahl_residence_1.jpg

"Lebdeča" hiša

Philiphov sodobnik Mies van der Rohe je svojo stekleno mojstrovino Farnsworth House postavil v mestu Plano v ameriški zvezni državi Illinois, njegova podoba pa je močno vplivala tudi na Johnsona. Dvignjena nad tlemi je videti, kot da leti. Steklene stene hišo odpirajo proti naravi, notranji in zunanji prostori pa se zdijo med sabo nevidno povezani.

mies_8_601.jpg

Sodobniki omenjenih arhitektov so njihovo delo dvignili še na višjo raven in ustvarili vrsto atraktivnih steklenih hiš, ki jemljejo dih. Oglejte si jih v naši fotogaleriji.