A kako izbrati pravi kavč za dnevni prostor? Izbira je namreč zelo pestra. Pet ključnih stvari, o katerih morate razmisliti, so: velikost, barva, oblika, material in postavitev.

Prostor

Pred nakupom se sprehodite po sobi in poglejte, kam bi bilo najprimerneje postaviti kavč. Izmerite površino. Zraven prištejte še prostor za noge in prehod. Če nameravate kupiti večji kavč, izmerite tudi prostor med vrati in se tako prepričajte, da ga boste lahko spravili skoznje.

cozy_apartment_picture.jpg

Velikost

Pomislite na velikost kavča glede na velikost sobe. Če imate majhno sobo, bo velik kavč v njej videti zelo čudno, poleg tega pa bo še vizualno pomanjšal prostor. Za manjše prostore je tako veliko primernejši dvosed. Kupite takšnega na nogah, saj bo z njimi prostor deloval veliko bolj zračen in odprt.

Material

Kupite kvaliteten kavč. Če imate majhne otroke, ne kupujte usnjenega, če že, pa izberite takšnega, ki se ga da z lahkoto očistiti. Bolje bo sicer, če boste vzeli takšnega iz pralnega materiala. Nekateri so narejeni tako, da je možno z njih odstraniti prevleko in jo oprati, dobiti pa se da tudi elastične prevleke.

vintage_modern_sofa_design_make_antique_living_room_decorating_1.jpg

Funkcionalnost

Za kakšne namene nameravate uporabljati kavč? Bo ta samo za sedenje gostov ali nameravate na njem tudi spati oziroma nanj namestiti svoje večdnevne obiske? Si želite, da bi vanj lahko tudi kaj shranili? V tem primeru kupite raztegljiv kavč s prostorom za shranjevanje. Ob nakupu preskusite delovanje mehanizma. Uležite se nanj in preverite njegovo udobnost za spanje.

Dizajn

Pri izbiri upoštevajte tudi dizajn. Ta naj bo skladen z vašo siceršnjo opremo prostora. V formalno opremljeno sobo se bo denimo zelo lepo podal kavč z golimi lesenimi nogami in starinskim pridihom, moderno opremljen prostor pa bo videti naravnost čudovito, če boste vanj postavili kavč v kakšni nenavadni obliki.

ergonomics_living_room_sofa_furniture_800x463.jpg

Barva

Ko se odločate o barvi, mislite vnaprej. Gre namreč za velik strošek. Če kavč nameravate imeti dalj časa, raje izberite nevtralno barvo, ki gre z vsakim dekorjem. Videz kavča in s tem tudi sobe lahko namreč kadarkoli izdatno popestrite z okrasnimi blazinami. Če spadate med pogumnejše, lahko sicer v denimo rdeče prepleskano sobo postavite tudi kavč v enakem odtenku.

Nevtralno pobeljeno sobo lahko čudovito poživite s kavčem v živi barvi ali pa ga le prevlečete s prevleko v kakšni drznejši barvi. Ko se je naveličate, jo preprosto zamenjate z drugo. Izberete lahko tudi vzorčast kavč, a le v primeru nevtralno opremljenega prostora, sicer bo vse skupaj videti kot ena velika zmešnjava. V primeru, da imate v veliki dnevni sobi velik enobarvni kavč, dodajte še naslanjač v drugi živahnejši barvi. Oba kosa pohištva skupaj povežite z okrasno blazino v barvi naslanjača, ki jo položite na kavč.

V fotogaleriji pa si oglejte več posnetkov sodobnih kavčev.