Iz recikliranih pnevmatik lahko naredimo predpražnike ali podlago za otroška igrišča. Oglejte si, kako lahko z malce truda iz njih naredite predpražnik.

Stvari, potrebne za izdelavo preproge

Za izdelavo preproge iz odslužene pnevmatike potrebujete: žepni nož, poliuretan, zidarsko lopatico, gumijaste pnevmatike in kos blaga.

used_tires_for_sale_1.jpg

Cena

Stroški izdelave preproge so odvisni od cene surovih materialov in njihove kvalitete.

Navodila za izdelavo

1. Kos blaga narežite na velikost želene preproge. Uporabite močan material, zaradi svojih lastnosti je najboljša izbira najlon.
2. Pnevmatike narežite na majhne koščke, tako da se bodo prilegali tlom. Guma je bila namreč dolgo časa v ukrivljeni obliki in če jo boste narezali na prevelike kose, se bodo avtomatsko krivili, krive preproge pa si verjetno ne želite. Z rezanjem začnite s tanjšega konca pnevmatike ob obeh tekalnih profilih.
3. Nato se lotite še stranskega dela tekalnega profila, ki je manj obrabljen od sredinskega, saj ni imel direktnega stika s tlemi.

dsc_0039_1.jpg


4. Zdaj se začne izdelava preproge. Na blago z zidarsko lopatico položite tanko plast poliuretana.
5. Narezane dele pnevmatike razprostrite na poliuretan. Nežno jih pritisnite ob njega, da se bosta površini med seboj dobro sprijeli. Ni treba, da so kosi pnevmatik položeni zelo natančno eden ob drugega, izognite pa se prevelikim presledkom med posameznimi deli. Če ugotovite, da ste narezali premalo kosov pnevmatike, jih narežite še nekaj in z njimi zapolnite prazne prostore.
6. Prepričajte se, da bo vaš končni izdelek videti kot mozaik. Postopek ponavljajte toliko časa, dokler ne bo celotna površina blaga prekrita s koščki pnevmatik. Pustite, da se elementi posušijo. Vaš novi izdelek bi moral biti nared.

S preprogami iz odsluženih pnevmatik boste tudi sami nekaj naredili za okolje. Poleg tega je takšne preproge zelo lahko čistiti. Prav vam bodo prišle predvsem v prašnih in umazanih okoljih, kot so delavnice in proizvodni obrati, so pa tudi odlični tekači, saj ne drsijo.