Potrebni pripomočki

Za čiščenje okenskih stekel potrebujete vedro, čistilo za steklo, gobico ali krpo, časopisni papir, strgalo (to ne sme biti ne preveliko, ne premajhno – velikost je odvisna od velikosti vašega okenskega stekla) in lestev. Čistilo lahko izdelate tudi sami. Skupaj v enakem razmerju zmešajte kis in vodo ter dodajte kanček detergenta za posodo.

Čistite ob oblačnem vremenu

Za čiščenje okenskih stekel izberite oblačen dan. Sonce bo namreč poteze čiščenja zelo hitro posušilo in jih naredilo vidne. Če opazite črte, eno stran stekla obrišite z vodoravnimi, drugo pa z navpičnimi potezami.

_74818253.jpg

Čistite od znotraj

Preden nanesete čistilo, s stekla, okvira in senčil očistite umazanijo. Poglejte tudi, v kakšnem stanju so omenjene stvari. Če je potrebno kaj popraviti, to storite. Čistite od znotraj, ne od zunaj. Najprej očistite zunanji del, nato pa še notranjega. Zunanji del je razumljivo bolj umazan (no, vsaj moralo bi biti tako). Začnite od zgoraj in čistite z enakomernimi krožnimi gibi. Preden začnete, strgalo zmočite. Najprej horizontalno potegnite po samem vrhu okna, nato pa čistite vertikalno od vrha proti dnu. Med posameznimi potegi strgalo obrišite. Delo zaključite s horizontalnim potegom po spodnji strani okna. Po potrebi postopek ponovite.

_4539554743.jpg

Na notranji strani pred čiščenjem najprej odstranite vsa senčila (rolete, zavese...). Z mokro krpo očistite okenski okvir. Začnite od zgoraj. Steklo poškropite s čistilom ali ga nanesite s čisto krpo. Očistite umazanijo. Osušite ga s strgalom, časopisnim papirjem (izključno črnobelim!), papirnatimi brisačami ali kavnim filtrom, tako da se vam ne bodo poznale črte od čiščenja. Pri uporabi strgala pazite, da boste z njim vedno potegnili do konca oziroma od roba do roba, sicer se vam bo poznala črta.