Vse drugo ima prednost pred vašim odnosom

Bodisi da ste poročeni dvajset let ali le šest mesecev, vsako razmerje pride do točke, ko ga začnemo zanemarjati. Nakopičijo se računi, delo postane stresno, otroci zbolijo – in romanca pristane na stranskem tiru. Posebno mesto v domu za vas in vašo ljubljeno osebo vas bo spodbudilo, da boste del dneva preživeli samo s partnerjem. Vsaj enkrat tedensko načrtujte zmenek, ki ga boste preživeli s steklenico vina ali knjigo poezij, pri čemer mobilni telefoni ne pridejo v poštev.

Če si takega prijetnega prizorišča ne morete urediti na prostem, postavite klop v bližino okna z lepim razgledom ter prekrijte sedež s plišastimi blazinami in mehko posteljnino. Postavitev malih veselih opomnikov iz časa vajinega razmerja po vsej hiši vam lahko prav tako pomaga, kadar pozabite na prioritete. V trenutkih, ko nimate niti minute za romantiko, vam omogočijo, da se spomnite na ljubljeno osebo. Fotografije, uokvirjene vozovnice ali šopek z rdečimi cvetlicami lahko celo najbolj praktične vogale vašega doma napolnijo z ljubeznijo.

tezavno_razmerje.jpg

Pomanjkanje komunikacije

Ob vseh motečih elementih v našem vsakdanjem življenju se hitro zgodi, da napačno razumemo, kar nam želi sporočiti ljubljena oseba. Nerazumevanje pa seveda hitro privede do prepira. Pogovor na štiri oči – in ne po mobilnem telefonu ali prek SMS-sporočil – ter brez motečih elementov lahko pomeni popolno spremembo. Poskrbite torej, da imate na voljo tih in sproščujoč prostor, kjer se lahko nemoteno pogovarjate brez elektronskih naprav. Naj postane vaša dnevna ali družinska soba prostor samo za vaju in vajin pogovor. Televizorja zato ne le ugasnite, ampak ga tudi imejte v omarici z vrati, ki jih lahko zaprete.

Povsem enak problem lahko nastane s telefonom ali računalnikom. Ob prihodu domov se uprite skušnjavi, da bi med večerjo klepetali po mobilnem telefonu, medtem ko se želi vaša ljubljena oseba pogovarjati z vami o svojem dnevu. Najbrž menite, da lahko vseeno vse slišite, vendar obstaja verjetnost, da ne. Poskrbite, da pospravite telefon in računalnik v drugo sobo takoj, ko pridete domov iz službe. Pustite vključeno zvonjenje za primer pomembnih klicev, vendar se ob prihodu domov ne posvečajte telefonu, temveč partnerju.

gledanje_tv.jpg

Ne moreta se dogovoriti o financah

Za pare, ki so v zgodnjih fazah skupnega življenja, je lahko ugotavljanje, kako s financami, izredno stresno. Mnoge situacije lahko izzovejo vrsto prepirov, toda če ostanemo organizirani in iskreni, preprečimo večino takih sporov. Imejta skupen prostor, kjer lahko oba dostopata do vseh vajinih finančnih podatkov. Naj bo to predal, kabinetna omarica ali povsem ločena pisalna miza - vsekakor poskrbite za organiziranost. Ustvarite sistem, s katerim se bosta strinjala oba in se ga nato držite. Zapišite si finančne prednosti in pomanjkljivosti obeh ter poskrbite, da oba prevzameta odgovornost za finance. Sklenita, kdo bo odgovoren za katere račune, potem pa si vse zneske zabeležita in jih prilepita na vidno mesto. Poskrbita, da vsak od vaju ve, kdaj morajo biti računi plačani.

organizacija_financ.jpg

Gospodinjska opravila vodijo v prepir

Vsak posameznik ima drugačen pristop do opravljanja hišnih opravil. Nekdo je lahko zelo urejen, medtem ko je drugi pravi lenuh. Najbolje je, da ste iskreni glede svojih pričakovanj v zvezi s čistočo ter poskušate biti razumevajoči do preferenc vašega partnerja. Seveda lahko potrpimo le do neke meje, zato je najbolje, da si razdelimo domača opravila ter se držimo tega razporeda. Sestavite razpored opravil v hiši, ki jih je treba opraviti tedensko in mesečno, potem pa ga prilepite na dobro vidno mesto.

Poskrbite za to, da bo razpored pravičen za oba: vsaka oseba naj dobi opravila, ki jih rada opravlja, tista opravila pa, ki jih oba sovražita, si med seboj izmenjujta. Zamera se najhitreje nabira, ko ena oseba opravlja vsa dela, zato ker druga nenehno pozablja na svoje zadolžitve, zato ostanite na tekočem s svojimi hišnimi opravili. Naredite vse, kar je v vaših močeh, da bo čiščenje prijetnejše. Pospravite pralnico, uredite omaro s perilom in kupite nekaj privlačnih pripomočkov za čiščenje. Neverjetno je, kako vaju lahko prijetno okolje motivira, da dokončata svoje delo.

par_v_postelji.jpg

Spalnica je vse prej kot romantičen kraj

Zasnova spalnice pomembno vpliva na čas, ki ga preživljata tam. Če je vaša spalnica neurejena in neorganizirana, se boste bolj verjetno počutili pod stresom in nesrečni, ko se boste po dolgem dnevu podali v posteljo. Če pa je spalnica čist, pomirjujoč in odprt kraj, boste vi in vaša ljubezen z veseljem pričakovali čas spanja.

Začnimo na začetku: znebite se vsakršne navlake. Načelo feng šuja je, da posteljo dvignete od tal in izpod nje odstranite ves nered in tako omogočite prost pretok energije po prostoru. Nato poskrbite za primerno osvetlitev. Premalo ali preveč osvetljen prostor lahko povzroči, da se boste v njem počutili neprijetno ali omejeno. Poskrbite za več virov svetlobe: svetilke, lestence in naravno svetlobo. Namestite regulatorje svetlobe tam, kjer le lahko, ter dodajte nekaj sveč za dodatno romantiko.

Držite se barv, ki pomirjajo. Hladnejše barve v istih tonih bodo na vas zagotovo delovale pomirjujoče. Še posebno blagodejni so odtenki modre, zelene in sive. Brez težav lahko prostoru dodate dimenzijo z različnimi teksturami, vendar ne pretiravajte z odtenki. In nenazadnje, znebite se vsakršne elektronike v spalnici. Televizorji, računalniki in telefoni lahko prostor, ki bi moral biti zatočišče, spremenijo v stresen kraj. Če je mogoče, si v spalnici priskrbite mesto, kjer se lahko vi in vaša ljubljena oseba sprostite, ne da bi ležali na postelji. Udoben prostor za sedenje vam bo omogočil, da se boste sprostili in uživali v skupni družbi, preden se podate spanju naproti.