Bezgove jagode brez koščic stresite v steklenico s širokim grlom in za 14 dni postavite na sonce. Potem kis prefiltrirajte in shranite v majhnih stekleničkah. Pri različnih ribjih jedeh se izkaže za odlično začimbo. Vidimo torej, da so v kuhinji v enaki meri negovali umetnost kuhe kot zdravljenja.
Napotki za aromatiziranje
Nobene vrste aromatičnega kisa ne shranjujte za dlje kot 3 mesece. Pri pripravi je pomembno, da je ves pribor, ki ga uporabljate, brezhibno čist. Steklenice morajo biti pred natakanjem kisa suhe. Najbolje jih je zapreti s čistim plutovinastim zamaškom. Pri aromatiziranju boste potrebovali lonec, skledo, krpe iz gaze, cedilo in lijak. Steklenic ne pozabite opremiti z napisi. Pogoj za uspeh je uporaba kakovostnega vinskega kisa.
Pehtranov kis
Za kis po možnosti uporabite samo sveže, mlade liste pehtrana.

Listi in vejice pehtrana
Približno 1 l belega vinskega kisa
Litrski kozarec do polovice napolnite s pehtranovimi listi. Dolijte bel vinski kis, zaprite in pustite stati 4 tedne. Potem precedite skozi krpo. V steklenico dajte vejico pehtrana in jo prelijte s kisom.
Rožmarinov kis
Aromatični rožmarinov kis je izvrsten za solatne prelive.
Kakšnih 7 vejic rožmarina
600 ml belega vinskega ali jabolčnega kisa
Rožmarin operite, eno vejico prihranite. Z ostalih vejic osmukajte liste in jih drobno nasekljajte. Kis zavrite v loncu. Nasekljane lističe rožmarina stresite v skledo, jih prelijte z vrelim kisom, pokrijte in pustite stati 3 dni. Potem kis precedite s cedilom, rožmarinovo vejico dajte v steklenico in jo prelijte s kisom.