Obdana s tremi stenami

Hišo so naredili iz porušene strehe skladišča. Zasnovo je sicer narekoval omejen prostor – zgradbo namreč na treh straneh obdajajo zidovi, le ena stran je odprta (ob njej so zgradili bazen), dodatno pa jo omejuje še odraslo drevo.

1331625221_mainimage_tea_house_1_529.jpg

Štirikotna, približno 300 kvadratnih metrov velika hiša je razdeljena na tri dele. Pokriti skupni prostori so zasnovani tako, da gledajo na bazen; čajna hiša je v pritličju, knjižnica, iz katere okoli drevesa vodi majhen trikoten balkon, pa je v prvem nadstropju. Zasebni prostori, kot so dnevna soba, bralnica in soba za osebje, so na koncu hiše, skupne in zasebne prostore pa povezuje prehodni prostor, nelinearno zavito šesterokotno stopnišče.

1331625601_tea_house_11_529.jpg

Edinstveno notranje dvorišče

Stopnice vodijo iz čajne hiše v knjižnico in v bližini bralnice tvorijo edinstveno notranje dvorišče s pogledom na drevo. S takšno zasnovo so arhitekti želeli v navadno običajen funkcionalni prostor vnesti novo dimenzijo. Linearni prostor se kar naenkrat spremeni v ekspresivno obliko in iz čajne hiše se nadstropje više preselimo v miren prostor za branje.

1331625265_tea_house_3_1001.jpg

Zaradi tridimenzionalne nepravilne oblike so morali arhitekti najprej na osnovi digitalnega modela zgraditi stopnišče iz lesa, nato pa so ga obdali z betonom. Les so sicer za tem odstranili, a so njegove sledi v betonu še vedno vidne, prav tako pa tudi vse napake, ki so jih naredili med zelo zahtevnim postopkom, kar pa stopnicam daje še dodaten čar.