Philipsov program svetil odlikuje izjemno široka paleta inovativnih in oblikovalskih svetlobnih rešitev, ki pa jim sočasno uspeva ujeti tudi preprostost. Kako pomembna je pri oblikovanju nevsiljiva, a sočasno funkcionalna svetloba?

" Bistvo svetila je, da primerno osvetli prostor oziroma da zagotovi najoptimalnejše pogoje za naša opravila. Seveda si poleg funkcionalnih svetil želimo, da ustrezajo tudi našemu osebnemu slogu, kjer ima ključno vlogo oblikovanje. Svetila morajo tako optimalno združevati oboje, pri čemer Philipsova svetila zaradi dolgoletnih izkušenj in znanja ter sodelovanja z mladimi oblikovalci gotovo izstopajo. Tako si dom lahko opremimo kar s svetlobo, pravi eden izmed naših sloganov."

md294_tomaz_orazem_3.jpg

Pravilna osvetlitev doma in okolice lahko pričara prav posebno vzdušje. Na kaj moramo biti pri izbiri najbolj pozorni?

" S pravilnim izborom svetil kot tudi s količino svetlobe lahko poljubno oblikujemo izbrani prostor in pričaramo želeno vzdušje. Največji poudarek pri pravilni izbiri svetil je jasna opredelitev, kaj od svetila pričakujemo. Izjemen videz, dobro osvetljenost prostora ali predvsem stilsko dekoracijo prostora. To dejstvo je vse prevečkrat zapostavljeno. Za pravilen izbor svetila svetujemo posvet z usposobljeno osebo, ki pomaga pri izboru ali pa pri iskanju čim več dostopnih informacij za lažje odločanje stranke. Pri izbiri svetil je dobro pozornost posvetiti tudi barvni temperaturi svetlobe, saj lahko s pravilno izbiro povečamo našo produktivnost ter izboljšamo počutje in koncentracijo. Svetloba, ki jo oddajajo navadne žarnice, je vedno enake barvne temperature in jo imenujemo topla bela. Kompaktne fluorescenčne sijalke in žarnice LED pa ponujajo širši spekter barvne temperature, ki se meri v stopinjah Kelvina. Topla bela, to je od okoli 2700 do 3000 stopinj Kelvina, je najprimernejša za prostore, namenjene sproščanju in počitku, kot sta dnevna soba in spalnica, saj nas navdaja z občutkom toplote. Za delovne prostore in pisarne, za učenje, branje in kuhinje je najprimernejša hladna bela, to je okoli 4000 stopinj Kelvina, saj omogoča dobro vidljivost in zato tudi boljšo zbranost in večjo storilnost. Barva dnevne svetlobe, to je 6000 stopinj Kelvina, pa je najprimernejša za ustvarjanje bolj polnega spektra svetlobe in jo zato pogosto uporabljamo v kombinaciji z drugimi barvnimi temperaturami. Največkrat se uporablja v šolah, poslovnih prostorih, muzejih, za industrijske namene in za dekorativno razsvetljavo mest."

Lahko podate kakšen uporaben nasvet, kako se najbolje lotiti osvetlitve okolice hiše?

" Ne samo notranja, tudi zunanja osvetlitev vpliva na posameznikovo razpoloženje. Tako kot lahko s pomočjo pravilne svetlobe spremenimo neposredno okolico hiše v podaljšek bivalnega prostora, lahko z zunanjimi svetili poudarimo dele stavbe, vrtov, teras, dovozov in poti. Zunanja osvetlitev je pomembna tudi z varnostnega stališča, saj nam zagotavlja varno pot do stavbe. Pri izbiri zunanjih svetil pa ne pozabimo na svetlobno onesnaževanje in zato izberimo svetila na samostojen vklop, ki zaznavajo gibanje, ali izberimo svetila z manjšo močjo. Ko kupujemo svetila za okolico hiše ali njene hladnejše prostore, se je dobro pozanimati tudi o njihovi delovni temperaturi, v katerih temperaturnih območjih torej svetilo deluje optimalno. Za te prostore so najmanj primerne kompaktne fluorescenčne sijalke, ki v primeru nižjih temperatur ne delujejo dobro in zagotavljajo manj svetlobe. Za okolja z nižjimi zimskimi temperaturami so bolj primerna svetila LED ali izboljšane halogenske žarnice. Pri urejanju zunanje okolice bodite kreativni, saj je tehnologija na področju vrtnih svetil močno napredovala in ponuja izjemno pestro ponudbo. Tako imamo za urejanje vrtnih površin na primer na voljo tudi svetila v obliki lantern, svečk ali malo večjih kamnov, ki bodo vrt napolnila s prav posebnim čarom."

notranjavsetila12.jpg

Zadnja leta se igrivo umeščajo v oblikovanje stanovanjske opreme barvni odtenki. Pridejo pri vas na svoj račun tudi ljubitelji barv in nekonvencionalnega oblikovanja?

" Philipsova filozofija oblikovanja svetil sledi sloganu »Polepšajte si dan s svetlobo«; s preprostimi, oblikovalsko dovršenimi in uporabnimi izdelki. Ker smo ljudje izrazito vizualna bitja, boste v našem salonu našli svetila različnih barv, oblik in stilov. Pri Philipsu se namreč zavedamo, da si pri opremljanju stanovanja želimo izraziti tudi kreativen delček samega sebe, pri čemer pomembno vlogo zasedajo tudi barve. Največ barvnih odtenkov in nekonvencionalnih oblik ponujajo svetila iz Philipsovih linij Lirio in InStyle. Slednja je namenjena vsem, ki se navdušujejo nad sodobnimi trendi, zanimivimi dizajni in kreativnimi oblikami ter v svojem domu pogosto eksperimentirajo z najnovejšimi stili in temami. Svetila pod blagovno znamko Lirio pa zadovoljijo vse navdušence nad barvami in tehnološkimi inovacijami."

Ponujate torej različne sloge. Kako pa je s cenovnimi razredi?

" Ponujamo svetila v cenovnem razredu od deset pa vse do nekaj tisoč evrov. Za vsakogar se najde nekaj."

Odločate se za tehnologijo LED. Pomagajte nam bolje spoznati to tehnološko rešitev.

" Tehnologija svetlečih diod, ki nam je bolj znana tudi po angleški kratici LED, velja za eno najhitreje razvijajočih se in trajnostno naravnanih tehnologij na trgu svetil. Tehnologija LED namreč zagotavlja kar do 80 odstotkov nižjo energijsko porabo, življenjska doba pa je v primerjavi s halogenskimi ali fluorescenčnimi svetili najdaljša, saj svetila LED zagotavljajo kar do 25.000 ur delovanja. Ker žarnic ni treba tako pogosto zamenjati, to pomeni tudi odgovornejši odnos do okolja, saj se s tem zmanjša količina odpadkov. Ne nazadnje je velika prednost tehnologije LED tudi ta, da ne vsebuje živega srebra, hkrati pa jo je tudi lažje vgraditi v ohišja svetil iz materialov, ki jih je tudi mogoče reciklirati."

notranjasvetila21.jpg

O svetlobi se danes veliko govori in mnogi jo povezujejo z glavnim virom življenjske energije. Koncept, ki se pri zasnovi svetilk verjetno upošteva.

" Ljudje svetlobo že od nekdaj dojemamo kot vir življenjske energije in že naši predniki so pogosto kot najvišja božanstva častili prav sonce. Poleg tega, da se vsakodnevne aktivnosti občutno prilagajajo svetlobi, so nekatera ljudstva že tedaj verjela, da imajo žarki zdravilno moč. Vse te koncepte pri zasnovi svetil in oblikovanju upoštevajo tudi Philipsovi oblikovalci, ki želijo v vseh pogledih poustvariti svetila s čim bolj naravno svetlobo ter jih hkrati prilagoditi različnim prostorom in potrebam."

Na vaši spletni strani www.svetilaphilips.si lahko zasledimo, da lahko svetloba osebnih elektronskih naprav (računalnik, mobilni telefon) vpliva na kakovost spanja. Ali to drži?

" Izsledki raziskav, ki jih je opravil tudi Philips, kažejo, da lahko z izbiro sijalke s primerno temperaturo svetlobe povečamo svojo produktivnost, izboljšamo počutje, koncentracijo in ne nazadnje izboljšamo tudi stanje nekaterih kožnih bolezni. Že dolgo je tudi znano, da svetloba vpliva na povečano ali zmanjšano proizvodnjo nekaterih hormonov in vitaminov v telesu. Naprave, kot so računalniški zasloni ali zasloni mobilnih telefonov, pa lahko ob večurni izpostavljenosti vplivajo na zmanjšano proizvodnjo melatonina v telesu, kar se pri ljudeh lahko odraža s počasnejšim prehodom v fazo spanja."

Na tej točki ne moremo mimo vpliva na okolje in svetlobnega onesnaževanja okolja. Kakšen pogled imate na ta problem in v katero smer gredo trendi nizke porabe električne energije?

" Svetlobno onesnaževanje v urbanih okoljih postaja vedno večja težava, saj takšne vrste onesnaževanja pomembno vplivajo tako na kakovost življenja ljudi kot tudi na življenje preostalega živega sveta. Smiselno in prav je, da temu problemu posvečamo več pozornosti, saj bomo le tako lahko obdržali naš ekosistem v ravnovesju. Pri Philipsu imamo že razvite trajnostne svetlobne rešitve LED tudi za zunanjo in javno razsvetljavo, ki vključujejo svetila, ki ne svetijo neposredno v nebo, temveč le v površino pod njimi. Na tak način lahko zamejimo kar dobršen del svetlobnega onesnaževanja. Seveda pa so svetila, ki jih omenjam, oblikovana tudi v skladu z manjšo energijsko porabo."


 http://www.svetilaphilips.si/