Klasično, a sodobno

Zelo moderne in priljubljene so hiše, ki združujejo klasične in tradicionalne elemente. Notranji prostori so čisti, svetli in preprosti. Mnoštvo dekoracij in ornamentov je preteklost.

Zunanji prostori so podaljšek bivalnih

Ljudje si želijo zasebnih zunanjih površin, ki se neopazno zlivajo z notranjimi prostori - povezava je čedalje tesnejša.

outdoor_rooms_ljpve_24431_1.jpg

Kakovosten in cenovno ugoden dizajn

Zaradi prizadevanja po znižanju stroškov so strehe manj kompleksnih oblik. Da zaradi enostavnejših oblik hiša ne bi bila preveč dolgočasna, so izrazitejši drugi elementi.

Družinski trikotnik

Z zidovi zamejene stare dnevne sobe so zamenjali svetli odprti prostori, ki poleg dnevne sobe združujejo še kuhinjo in jedilnico.

Večgeneracijsko bivanje

Večeneracijsko bivanje je v porastu. Bodisi se otroci vračajo k staršem bodisi se starši selijo k svojim otrokom. Gradnja takšnih hiš je v zadnjih nekaj letih v ZDA poskočila za kar 30 odstotkov. Takšne hiše so povečini zasnovane večnivojsko, tako da ena generacija biva v spodnjem, druga pa v zgornjem nadstropju. Širši hodniki, dvigala in stopniščne ograje postajajo gradbene norme.

modern_house_exterior_architecture_5_1.jpg

Odprta kuhinja

Kuhinja je še naprej osrednji prostor hiše. Zaradi manjše kvadrature jo obdajajo velika okna in jo naredijo svetlo in zračno. Ker v manjšem prostoru ni več zelo veliko kuhinjskih omaric, jih nadomešča shramba, v kateri je pogosto tudi delovna površina.

Zeleni elementi

Dandanes si v svojih domovih želmo zelenih elementov; takšnih, ki so nam blizu, nam zmanjšujejo stroške in so enostavni za uporabo.

Manjša kvadratura, več multidružinskosti

Razkošno prostorne hiše so zamenjale majhne v bližini javnega prevoza in trgovin. Manj poudarka je na avtomobilih, saj si vedno več ljudi želi živeti v tesno povezanih skupnostih, v kateri lahko vse opravijo peš.