Ne glede na to, ali gre za polže, glivične bolezni ali listne uši na vaših vrtnicah, vrtni škodljivci so zagotovo moteč dejavnik − ne pa tudi razlog, da posežete po škodljivih strupenih pesticidih. Slednji sicer res odpravijo nadležne škodljivce, vendar hkrati škodijo tudi okolju in vsem živim bitjem v njem. Namesto strupenih sredstev zato raje poskusite enega od spodnjih receptov in se znebite zajedavcev po naravni poti.

Kaj potrebujete?

Za izdelavo namenskih pripravkov proti najpogostejšim vrtnim škodljivem boste v osnovi potrebovali steklenico z razpršilom, biorazgradljivo tekoče milo za pomivanje posode, eterično olje limone ali pomaranče, kuhinjsko olje, sodo bikarbono, česen, čili v prahu, poper in vodo.

listne_usi_lahko_zatrete.jpg

Naravni insekticid

Večino vrtnih škodljivih organizmov, kot so listne uši, pršice, bele muhe, resarji, volnati kaparji, se lahko enostavno znebite z naravnim insekticidom, ki jih bo ubil tako, da najprej napade njihovo kožo, jih zaduši in posledično eliminira. V steklenici z razpršilom preprosto zmešajte eno in pol čajne žličke tekočega mila (naj bo biološko razgradljivo) in četrt litra vode, zatem pa v mešanico dodajte še par kapljic eteričnega olja limone ali pomaranče. Takšno eterično olje je namreč že samo po sebi naravni insekticid, ki je še posebno učinkovito proti mravljam. Mešanico temeljito razpršite po problematičnih rastlinah, pri tem pa ne pozabite na spodnjo stran listov.

doma_narejen_insekticid_iz_cilija_in_cesna.JPG

Univerzalno sredstvo v razpršilu

Čili in česen sta naravna pripomočka za odganjanje insektov in na primer japonskih hroščev, vešč, škržatkov ter ne nazadnje polžev; česen pa odganja celo večje živali, kot so zajci in srnjad. Priporočamo vam, da v posodi zmešate eno čajno žličko čilija v prahu (sveže nabranega ali posušenega) in pet strokov česna, ki ste ga prej olupili in na drobno zdrobili. Vse skupaj pustite čez noč stati, da se vonjave dobro premešajo, naslednji dan pa mešanico stresite v razpršilo, v katerem je že pripravljen naravni insekticid, ki ste ga pripravili po zgornjem prvem receptu. Dobljeno zmes počasi porabite v roku nekaj tednov.

doma_narejen_insekticid_2.JPG

Za zdravljenje glivičnih bolezni

Za zdravljenje rastlin z glivičnimi boleznimi je odlična soda bikarbona. Nič ni bolj neprijetno, kot če odkrijete, da so vaše rastline napadle rastlinske glivice ali plesen, saj kar naenkrat lepe zelene liste nadomestijo listi s sivkastobelimi lisami. Zato pripravite mešanico ene čajne žličke sode bikarbone, pol žlice kuhinjskega olja in dve četrtini litra tople vode. Preden z zmesjo poškropite rastline, jim odstranite najbolj prizadete liste, nato pa mešanico po rastlinah razpršite vsakih par dni, dokler problem ne izgine. Svetujemo vam, da pripravke na rastline razpršite zjutraj, preden postane prevroče, nanesite pa jih le na okužene dele.