Čiščenje zunanjosti

Z mehko mokro krpo očistite zunanjost pralnega stroja. Nikoli ne uporabljajte topila ali preveč agresivnega čistila, ki bi lahko opraskalo ali poškodovalo površino stroja.

Iz stroja vzemite tudi posodo za pralni prašek in jo dobro očistite. Očistite tudi prostor, kamor jo boste vrnili. Težko dostopna mesta očistite s krtačko za zobe.

Posodo za detergent morate redno čistiti, če želite, da bo aparat deloval tako, kot mora, torej enkrat mesečno ali vsaj na vsakih šest tednov. Saj si ne želite, da bi na vaše obleke naenkrat prišlo preveč detergenta oziroma da bi perilo oprali brez njega. Preveč detergenta povzroči preveč pene, preveč mehčalca lahko na oblekah pusti modre ali mastne madeže, preveč belila pa lahko uniči barvo oblačila.

Pred čiščenjem preverite, ali je stroj prazen. V mikrovalovni pečici ali v manjši posodi pogrejte skodelico belega kisa. Vlijte jo v prostor za detergent in jo v njem pustite nekaj minut, da morebitna umazanija odstopi. Zatem zaženite pralni stroj. Nastavite ga na normalni ciklus. Če imate predal, ki ga je mogoče v celoti izvleči, ga v celoti potopite v topel kis, nato pa ga splaknite s čisto vodo in ga ponovno vstavite v stroj.

washing_machine_drawer_1.JPG

Očistite spodnji predal

Če ima stroj spodaj predal, ga izvlecite in ga dobro očistite. Očistite tudi prostor, kamor boste predal dali nazaj. Težko dostopna mesta očistite s krtačko za zobe.

Čiščenje filtrov

V stroju je tudi del, za katerega se morda nikoli niste spomnili, da bi ga očistili, to je filter na dovodni cevi. Njegov namen je, da z vodo v stroj ne pridejo minerali in drugi drobci. Kadar se filter zamaši, voda v stroj ne bo dotekala pravilno in stroj svojega dela ne bo mogel opraviti najbolj učinkovito.

Boben

Preglejte gumo okoli bobna, saj vanjo rado zaidejo lasje, pesek in druga umazanija. Očistite jo s krpo, nato pa jo še dobro zdrgnite.

Odstranjevanje neprijetnih vonjav

Takoj po končanem pranju izpraznite boben. Tako se v bobnu ne bo mogla razviti plesen in se nato s pranjem prenašala na vaša oblačila.

Neprijetne vonjave odstranite tako, da vstavite v boben štiri čistilne tablete za pomivalni stroj. Nato stroj vključite. Temperaturo nastavite na vsaj 60 stopinj Celzija.

Stroj lahko očistite tudi tako, da ga napolnite z vročo vodo, nato pa vanj vlijete eno četrtino klorovega belila. Če ima vaš stroj posebno funkcijo za čiščenje, izberite to, sicer pa ga nastavite na najdaljše pranje in centrifugo. Takoj po končanem delu pa stroj znova napolnite z vročo vodo in dodajte eno četrtino destiliranega vinskega kisa. Znova nastavite na najdaljše pranje in centrifugo. Belilo in vinski kis bosta iz bobna in cevi odstranila vse bakterije, ostanke mila in mineralnih depozitov. Za čiščenje lahko uporabite tudi posebna čistilna sredstva, ki jih kupite v trgovini. Pozorno sledite navodilom na embalaži. To opravilo je še posebno pomembno za vse, ki živijo v okoljih s trdo vodo, ponavljati pa ga morate vsake tri mesece. Vsaj stroj morate očistiti vsaj dvakrat na leto.

014_1.JPG

Preprečevanje neprijetnih vonjav

Da se ne bodo neprijetne vonjave znova pojavile, vsakokrat uporabite ustrezno količino detergenta. Od časa do časa operite perilo pri visoki temperaturi, ki bo ubila bakterije, ki povzročajo smrad. Ko zaključite s pranjem, pustite odprta vratca stroja in posodo za detergent, tako da zrak lahko kroži in posuši ostanke vlage. Iz posode za detergent odstranite vso vodo in ostanke mehčalca.

Odstranjevanje rje

Če na oblekah opazite majhne rjave pike, gre najverjetneje za rjo. S svetilko si dobro oglejte boben. Če vidite kak odkrušek, je težava v rji. Pri večini strojev lahko zamenjate samo boben. Preverite, če imate takšnega. Lahko pa boben poskusite popraviti tudi s kitom, popravljeni del pa prebarvate s porcelanasto oblogo. Redno preverjajte, v kakšnem stanju je vaše popravilo.

Odstranjevanje dlak

Če imate hišnega ljubljenčka, boste po nekaj pranjih na oblačilih zagotovo našli njegove dlake. Najlažje jih boste iz stroja odstranili, če počakate, da se boben in dlake dodobra posušijo, nato pa jih posesate s sesalnikom.