Zaradi vedno večjega povpraševanja in obstojnih barv so talne obloge in kuhinjske delovne površine, ki so bili prej neobstojne in drage, z uporabo zelenih materialov postale močnejše in obstojnejše, pogosto pa so tudi cenejše od svojih (neekoloških) predhodnikov.

Lepila

Lepila so pogosto strupena. Velikokrat jih uporabljajo tudi v zelenih proizvodih iz recikliranega materiala. Na trgu je kar nekaj zelenih lepil in izdelkov, ki so narejeni tako, da za njihovo pritrditev ne potrebujemo lepila ali pa ga potrebujemo zelo malo. Zelena lepila vsebujejo manjšo koncentracijo hlapljivih organskih spojin, narejena iz tako imenovanih volativnih organskih sestavin (Volatila Organic Compounds), ali pa so sploh brez njih.

gg_on_drywall_1.JPG

Barve in laki

Barve in laki so pogosto prvi korak k zelenemu življenju, saj so razmeroma poceni. Skoraj vsako podjetje, ki proizvaja barve in lake, ima tudi svojo zeleno linijo proizvodov. To, da so velika podjetja kupcem začela ponujati zelene alternative, je dobro tako za nas kot za naše okolje. Pred nakupom se prepričajte, da ima proizvod zeleni certifikat.

Kuhinjske delovne površine

Že vrsto let proizvajalci v želji, da bi ustregli kupcem, izkopavajo granit in marmor. Izkopavanje in njegova obdelava pa zelo obremenjujeta okolje. Le nekaj podjetij pri tem sledi trajnostnim načelom. Veliko več okolju naklonjenih proizvajalcev, ki so poskrbeli za veliko število atraktivnih in zelo funkcionalnih alternativ z obdelavo materialov na ekološki način, ki spušča v zrak zelo malo emisij, ter recikliranjem.

Talne obloge

Vedno več ljudi se odloča za talne obloge iz bambusa. Gre za zelen material, saj drevo zraste v treh do petih letih. Takšen pod je tudi zelo obstojen in se lahko po tej lastnosti kosa z javorovim in orehovim lesom.

morningstar_bamboo_flooring_1.JPG

Talne obloge iz plutovine so pogosto narejene iz odpadnih materialov, ki nastanejo v proizvodnji zamaškov za vino. Možno jih je dobiti v obliki plošč, ploščic ali desk in v širokem spektru obdelave naravnega lesa, pa tudi v svetlejših barvah. Ker so sestavljene iz 50 odstotkov zraka, so odlične za prostore, v katerih veliko stojimo.

Tudi linolej je mogoče v zadnjem času dobiti iz zelenih materialov. Na voljo je v različnih barvah in je razmeroma dolgo obstojen. Preproge iz volne so prav tako lahko zeleni proizvod, vendar so precej drage.

Na trgu je vrsta izdelkov, ki vsebujejo reciklirane materiale. Tistim bolj avanturističnega duha bo zagotovo prav prišel pod iz reciklirane gume, ki je zelo obstojen in sestavljen iz 95 odstotkov reciklirane gume.