Na trgu je široka izbira sedežnih garnitur, saj so želje in okusi uporabnikov zelo različni. Nekaterim je pomembna prostorna ležalna površina, ki jo največkrat dosežemo z velikim izvlečnim ležiščem, drugi pa dajejo prednost pravilnemu in udobnemu sedenju.

Funkcija relax

V zadnjem času so zelo iskane sedežne garniture z vgrajenimi funkcijami relax, ki omogočajo prilagodljivo udobje sedenja po meri posameznika. Te lahko še nadgradimo z nastavljivimi vzglavniki in nasloni za roke, ki ponujajo kakovostno oporo glavi in rokam. Poleg funkcionalnosti je prav, da smo pozorni tudi na videz. Danes so najbolj zaželene sedežne garniture ravnih in preprostih linij, ki so nadgrajene z dovršenimi detajli, kot so najrazličnejši dekorativni šivi in poudarjeni robovi.

zakeljdruga.jpg

Kakovost materialov

Sedežna garnitura je navadno izpostavljena neprestani uporabi, zato sta toliko pomembnejša proces njene izdelave in kakovost uporabljenih materialov – od lesene konstrukcije, ki sedežni garnituri zagotavlja trdnost in osnovno obliko, pa vse do prevlek, ki ji dajejo končno podobo. Na udobje in kakovost sedenja v največji meri vpliva vrsta polnil in vzmetenja. Glede na namen uporabe se ju vgrajuje v različnih kombinacijah, ki ustvarijo različno trdnost sedalnih, ležalnih in naslonskih delov. Poznamo več vrst vzmetenj: kovinska različnih oblik in trdote, letvice latoflex in elastični trakovi. Med polnili pa prevladujejo pene različnih gostot in elastičnosti. Razlike pri ceni in kvaliteti polnil so velike, zato moramo biti pri izbiri in kombiniranju zelo previdni, saj ključno zagotovita udobno sedenje in dolgoročno obstojnost.

Svet barv

Izbira barve prevlek kupcem velikokrat predstavlja največji izziv, saj sedežna garnitura predstavlja velik, navadno tudi osrednji pohištveni element v bivalnem prostoru, katerega življenjska doba je tudi deset in več let, zato lahko njena barva ključno vpliva na videz in domačnost prostora. Kupci se najpogosteje odločajo za nevtralne naravne odtenke, kot so peščena, granitno siva, sivorjava, različni rjavi ali zeleni odtenki. Te barve so prijazne očem in enostavnejše za barvno kombiniranje preostalega pohištva. Izbor barve je seveda najbolj odvisen od želja uporabnika in zahtev prostora. Tako se v otroško sobo lepše poda kavč živahnih barv, v počitniško hišo na obali pa modrih odtenkov.

zakeljprva.jpg

Trajen nakup

Sedežna garnitura je trajni nakup, zato je pravilna izbira pomembna, saj mora izdelek stranko zadovoljiti v vseh pogledih – udobje, videz, kakovost, usklajenost z bivalnim prostorom in cena. Prav je, da sedežno garnituro v salonu preizkusimo tako, kot jo nameravamo uporabljati doma. Če doma ležimo, se nanjo uležemo in jo preizkusimo v vseh položajih. Na njej sedimo dalj časa in pozorno preizkusimo delovanje njenih dodatnih funkcij. Ob tem posrbimo za to, da od prodajalca pridobimo čim več informacij o sestavi sedežne garniture, njenem vzmetenju in ostalih uporabljenih materialih, garanciji in servisnih storitvah ter dobavnem roku. Če je odločitev težka, je dobrodošel nasvet arhitekta oziroma strokovnjaka, ki nam bo objektivno pomagal do prave odločitve.

www.zakelj.si