Za kakšno ceno?

Najcenejši naravni kamen je peščenjak. Dobiti ga je mogoče v več barvah (najpogosteje v kremni in sivi) in različno obdelanih površinah. Njegova velika prednost je, da ne drsi - tudi ko je moker. Dobimo ga v različnih velikostih. Sivi kamen je bolj odporen in potrebuje manj nege od kremnega. Slednji je sicer videti lepši, še posebno, kadar je bleščeče čist, kar pomeni veliko drgnjenja. Uporabljajte ga le na sončnih legah, sicer ga bodo hitro prekrile alge. Najdražji naravni kamen – granit, apnenec in bazalt – zelo drsi, kadar je moker, zato je njegovo površino pred položitvijo treba obdelati. Zaradi obdelave kamen tudi ni več tako sijoč.

Za kateri koli kamen se boste odločili, nujno preverite, da je primeren za zunanje prostore. Vsi materiali, tudi umetni, se z leti razbarvajo, vendar se tako še bolje zlijejo s svojo okolico. Alge so sovražnice tlakovanja s kamni, na voljo pa je več izdelkov, s katerimi učinkovito zatremo to nadlogo. O tem je najbolje povprašati kar prodajalca, pri katerem boste kupili kamen, saj različne vrste kamna različno reagirajo na različna čistila.

moss_stone_patio_1.jpg

Izbira kamna

Če želite naraven videz, kupite kamnite plošče. Na voljo so v več barvah in teksturah, tudi cenovni razpon je velik. Kamnite plošče v rdečih tonih bodo dajale videz divjega zahoda in postaranosti. Bele kamnite plošče dajejo čisti in moderen videz, sive s kančkom barve pa so najbolj nevtralne in se lepo podajo k skoraj vsakemu dizajnu. Določene vrste kamna, kot je marmor, so premehke za uporabo na prostem. Kamen lahko položite ali pa zacementirate. Z njim lahko tudi razdelite vrt ali pa oblikujete cvetlična korita. Kombinirate lahko različne velikosti kamnov.

Teksture

Različne teksture so posledica različne obdelave kamna. Izberite takšno, ki se bo lepo ujela z vašo hišo in vrtom. Izbirate lahko med grobo rezanim, neravno rezanim in fino rezanim kamnom. Teraso lahko prekrijete z le eno vrsto teksture ali pa jih združite več, prav tako lahko kombnirate različne vrste in oblike kamnov.

Naredite si svoj "kamen"

Videz kamna lahko s cementom poustvarite tudi sami. Izbira barv in oblik je v tem primeru omejena zgolj z vašo domišljijo.

Dajte svoji umetniški žilici prosto pot

Med kamne ali ob nje lahko dodate zanimive detajle, ki bodo poskrbeli za barvni kontrast in kamnom dodali teksturo. Iz različnih kamnov lahko ustvarite tudi zanimive vzorce in mozaike.

yard_2011_020_1.jpg

Umestitev v prostor

Pri izbiri kamna imejte v mislih prostor, kamor ga boste položili, in kako na gosto. Kamen lahko položite na cementno ali na peščeno podlago. Pri slednji  voda odteče skozi pesek. Vmesni prostor zapolnite s pobarvanimi ali naravno poliranimi prodniki, razgrajenim granitom, gramozom, razbitim steklom ali številnimi drugimi dekorativnimi materiali. Za naravnejši videz pa lahko kamen zabijemo kar v zemljo.

Kamen naj se ujema z vašo okolico

Pri izbiri kamna upoštevajte tudi okolico ter podnebne razmere. Če živite na območju z močno pripekajočim soncem, nikar ne kupite kamna v temnih barvah, saj absorbira toploto in je zato poleti zelo vroč. Nekatere vrste kamna zelo drsijo, še posebno, če so mokri. Takih nikar ne polagajte ob bazenih in drugih vodnih površinah. Če je voda težka, se izogibajte temnim barvam, saj se bo na njih kmalu začel nabirati kalcij.

Pred nakupom naredite domačo nalogo

Pred nakupom prebrskajte ponudbo na splete, prelistajte kataloge in obiščite nekaj trgovin. Če imajo kamne zložene enega vrh drugega, jih prosite, da ji razporedijo po tleh. Le tako si boste namreč lahko ustvarili pravo podobo o njihovem videzu.