Izberite prave barve

V hodnikih običajno ni prav dosti naravne svetlobe, prav tako so pogosto majhni, zato dobro razmislite, preden stene pobarvate s temnimi barvami, saj bo tako prostor videti še manjši. Uporabite svetlejše odtenke, ki bodo pomagali navidezno razširiti prostor. To ne pomeni, da morate poseči po nevtralnih barvah; bledo modri in zeleni odtenki bodo dosegli enak učinek. Če vas skrbi, da se bodo na svetlih barvah hitro poznali madeži, uporabite pralne barve, s katerih boste packe preprosto obrisali.

V večjih hodnikih se lahko odločite za bolj tradicionalno paleto barv ter temnejšo barvne odtenke – svečana zelena ali bogata rdeča sta videti čudoviti. Če se boste odločili za takšne odtenke, morate poskrbeti za dobro razsvetljavo, ki bo nadomestila pomanjkanje svetlosti na stenah hodnika.

hodnik_barve.jpg

Poiščite kotičke za shranjevanje

Hodniki so običajno polni vrveža: zjutraj na primer tam iščemo čevlje ter torbe, zato bo vsakršen poskus shranjevanja le v napoto. Najprej poskušajte oceniti prostor, ki je na voljo, vključno s stropom, zidovi okoli vrat ter prostorom pod stopniščem. So tam kake možnosti za shranjevanje, ki ste jih spregledali? Pogosto obstajajo kotički, ki kjer bi lahko shranjevali stvari, zato preverite vse možnosti.

Na stopniščih zaradi varnosti ni priporočljivo shranjevati reči, vendar pa lahko na podest namestimo, denimo, police za knjige ali obešalnike za torbe in plašče.

hodnik_razsvetljava1.jpg

Poskrbite za ustrezno razsvetljavo

Pogosto pozabimo na pomen razsvetljave na hodniku, vendar je tudi ta vredna temeljitega razmisleka. Viseči lestenci dobro razsvetlijo prostor ter so odličen način za dodajanje dekoracije v hodnik. Omislite si lep lestenec ter poskrbite, da bo vaš hodnik pritegnil poglede gostov. Če je strop nizek, so vgradne luči odlična alternativa.

Kadar vaš hodnik potrebuje več svetlobe, posezite po halogenskih svetilkah ali pa se odločite za mehkejše tone energijsko varčnih žarnic. Razmislite lahko tudi o osvetlitvi vaših najljubših umetnin ter namiznih svetilkah, če so na hodniku omarice.

hodnik_osebnost.jpg

Vdihnite prostoru osebnost

Nekaj slik na hodniku bo pripomoglo, da prostor ne bo videti le kot prehod, ampak bo postal udobna soba. Podoben učinek lahko dosežete z nekaj starimi okvirji, ki bodo skupaj videti čudoviti, prav tako pa ne bodo preveč obremenili vaše denarnice. Tudi nekaj črnobelih fotografij je lahko čudovit okras hodnika. Izobesite lahko tudi predmete, ki ste jih našli na razprodajah, starinske znake ali plakate.

Pohištvo hodniku vdihne značaj ter ga naredi bolj funkcionalnega. Postavite vanj omarico za čevlje, da se blato s čevljev ne bo prenašalo v notranjost stanovanja. Če želite prihraniti prostor, kupite omarico za čevlje, na katero lahko sedete, ko se obuvate. Obnovljene stare klopi so lep dodatek za vaš hodnik, prav pa vam bo prišla tudi majhna mizica. Obvezna predmeta v hodniku sta še obešalnik za plašče ter stojalo za dežnike.

Premislite še o praktičnih predmetih na hodniku, kot so na primer stojalo za pošto ali ključe, stenska ura ali ogledalo. Pravilna izbira vhodnih vrat prav tako postane pomemben okras hodnika, ali pa prenovite stara vrata, da se bodo skladala s podobo prostora.

Več primerov ureditve hodnika si lahko ogledate v naši fotogaleriji.