Ste že kdaj pomislili na to, da bi imeli avtomatska vrata … doma? Jaz nisem. Še nedavno se mi je zdela ta misel nekoliko nenavadna. Pravzaprav si sploh nisem znala predstavljati, kje bi doma imela takšna vrata. Vse dokler tega nisem videla v živo. Zdaj se sprašujem, kako je mogoče, da doma še vedno uporabljamo zastarela vrata s kljuko, ki so praktično enaka že stoletja.

Pomislite: vitka in elegantna steklena vrata imate namesto vhoda v kuhinjo. Ko pridete iz trgovine, vam tudi doma ni treba vrečk najprej odložiti na tla, da bi lahko prijeli za kljuko. Med kuhanjem lahko skozi steklo opazujete igro svojih otrok. Ob tem pa veste, da vas vsiljiv vonj hrane ne bo spremljal zvečer pred televizorjem. Če morate na hitro posredovati pri otroškem prepiru, lahko to storite brez umivanja rok. Samo približate se vratom in že mirite položaj.
Tudi ko imate polno jedilnico gostov, se vam ni treba bati, da bi pri odpiranju vrat na tla spustili svoj najljubši kavni servis. Vrata so vaš zaveznik.

vrata_avto1.jpg

Avtomatska vrata delajo tudi, ko vi počivate

Zagotovo ste morali že kdaj vstati sredi napetega televizijskega prizora, da ste lahko odprli vrata hišnemu ljubljenčku. Ali pa vas je zato, ker mu niste pravočasno omogočili poti do stranišča, pred vrati pričakala lužica. Ja, tudi naši hišni prijateljčki potrebujejo svobodo. Tudi njim se lahko vrata odprejo sama. Morda nimate živega ljubljenčka. Imate pa mini robotski sesalnik, ki naj bi med vašo odsotnostjo počistil vse stanovanje. Zgodi pa se, da se mu vrata zaprejo. Ob prihodu domov razočarani odkrijete, da je obtičal že v prvem prostoru. Sedaj pa samo: »Sezam, odpri se!« In že sesalnik brez vaše pomoči hiti iz dnevne sobe v kuhinjo, iz kuhinje na hodnik ... Vedno vstopite v čisto stanovanje.

vrata_avto2.jpg

Kako so taka vrata videti v živo?

V prostorih podjetja Record sem lahko občudovala vitka in elegantna vrata z zatemnjeno šipo, ki sem si jih zlahka predstavljala v svojem stanovanju. Videla sem vrata, ki se odpirajo v steno, vrata s posebnim potiskom, vrata z lesenim krilom … Nekatera vrata so se odpirala že, ko sem se jim približala. Druga so za to imela tipko, na las podobno tisti za prižiganje luči. Nekaterim vratom pa je bilo treba pomahati, da so se odprla … Kot v filmu o prihodnosti.

V podjetju Record takšna vrata izdelujejo po naročilu. Tudi vi si jih lahko ogledate na sedežu podjetja v Šenčurju, Poslovna cona A 26, kjer vam bodo prijazni svetovalci povedali še veliko več. Prepričana sem, da vas bodo avtomatska vrata navdušila, tako kot so mene. Lepo je iti v korak s časom, še lepše pa je biti korak pred njim.