V prvi vrsti se lahko odločamo med dvema modeloma, lesenim in plastificiranim strešnim oknom. Tako je leseno strešno okno primerno za bivalne in spalne prostore, medtem ko je plastificirano strešno okno primerno za prostore, v katerih je količina vlage večja, kot sta kopalnica in kuhinja. Seveda ni nič narobe, če zaradi ambienta, ki ga hočemo ustvariti v mansardi, izberemo plastificirano strešno okno tudi v dnevni sobi ali spalnici.

2obrezana.jpg

Razlika med njima je poleg njune barve in materiala tudi pri vzdrževanju. Leseno strešno okno je izdelano iz skandinavskega bora, ki raste počasi in je zato trdno. Vendar je les naravni material, ki deluje, zato ga je treba (tako kot na primer leseni parket) po določenem času zbrusiti in prelakirati. Po kolikšnem časa so potrebna obnovitvena dela, je odvisno od posameznega prostora in njegovih pogojev. Plastificirano strešno okno je leseno strešno okno, oblito s poliuretanom, zato je bele barve. Njegova prednost je preprosto vzdrževanje, saj z njim poleg normalnega vsakodnevnega čiščenja ni nobenih vzdrževalnih del.

Način odpiranja strešnih oken omejuje tudi postavitev opreme v prostoru. Pri modelu okna z ročico zgoraj lahko postavimo elemente opreme pod okno in s tem bolje izkoristimo prostor, saj ostane več pohodne površine za gibanje po prostoru.

1obrezana.JPG

Hkrati za upravljanje okna ni potrebno sklanjanje, saj okno upravljamo na višini okoli 200 cm. Model okna z ročico spodaj in zgoraj, kar omogoča dvojno odpiranje, lahko uporabimo takrat, ko pod oknom ni pohištva. Tako bomo lahko stopili čisto do okna in se odprli proti okolici. Pri tem je treba opozoriti, da kadar je vgradna točka strešnega okna visoka, takšnega modela ni smiselno uporabiti, saj obstaja nevarnost, da ko enkrat potisnemo strešno okno ven, ga ne ujamemo več nazaj za zapiranje.

Naslednja pomembna lastnost je zasteklitev: strešno okno mora imeti na zunanji strani steklo, ki je kaljeno. Le takšno steklo je odporno proti, na primer, udarcem toče. Za notranje steklo pa je priporočljivo, da je lepljeno. Takšno steklo se ob morebitnem razbitju ne razleti po prostoru in s tem ni nevarnosti, da bi koga poškodovalo.

Strešna okna so precej izpostavljena soncu, zato je njihovo učinkovito senčenje še toliko pomembnejše. Za dolgotrajno in enostavno uporabo se morajo senčila natančno prilegati strešnemu oknu. Takšna prileganja najlažje zagotovijo prav proizvajalci strešnih oken. Še pred nakupom preverite, kako široko paleto senčil ponuja proizvajalec in kakšni so dobavni roki. Pred poletno vročino se boste najučinkoviteje zaščitili s senčili na zunanji strani: mrežasto senčilo zadrži do 80 odstotkov sončne toplote. Zunanja roleta pa poleg zaščite pred vročino ponuja tudi popolno zatemnitev, boljšo zvočno zaščito (hrup dežja) in ščiti okno ter prostore pod njim pred neugodnimi vremenskimi vplivi.

3obrezana.jpg

Notranja senčila pa poleg dekoracije ponujajo tudi senčenje. Siesta senčilo popolnoma zatemni tudi v najmočnejšem soncu, zato ga priporočamo v spalnicah in otroških sobah.

Nadgradnja strešnega okna z električnim odpiranjem in zapiranjem se marsikomu zdi nepotreben luksuz. Daljinski upravljalnik za televizor pa ni luksuz? Ko enkrat ugotovimo, kako enostavno je prezračiti prostore samo s pritiskom na gumb, se temu težko odpovemo. Daljinski upravljalnik nam zelo poenostavi zračenje v mansardnih prostorih. Časovno programiranje pa lahko izkoristimo za to, da nas poleti zbudita svež zrak in ptičje petje namesto budilke.

4obrezana.jpg

Na voljo so tudi motorji za odpiranje oken, gnani na sončni pogon, kar pomeni, da za delovanje ne potrebujete električne napeljave pri oknu, pa še poznejše upravljanje je brezplačno.

Več informacij o strešnih oknih poiščite na: www.velux.si

veluxkupon1302.jpg