Marsikdo si namreč predstavlja, da je pri oknih bistveno to, da nikjer ne piha, kar pa le deloma drži. Problematična so tudi hladna stekla, kajti star termopan, ki je bil sestavljen iz dveh šip, v vmesnem prostoru pa je bil le zrak, ni izolacijsko steklo, ampak je kot izolator najmanj dvakrat slabši kot sodobno okno z izolacijskim steklom. Staro termopansko steklo ima izolacijski faktor več kot 2 w/m², sodobna stekla pa imajo ta faktor 1,1 in vse večkrat tudi manj.

Izolacijska stekla

Po letu 2004 ali 2005 so počasi vsi proizvajalci oken začeli vgrajevati izolacijska stekla, kar je danes povsem normalen standard. Morda boste vprašali, kako ločiti navaden termopan od izolacijskega stekla. Izolacijsko steklo mora imeti na notranji strani distančnika napisane toplotne vrednosti in letnico proizvodnje. Če še vedno ne ugotovite, kakšno steklo imate, vam lahko steklar izmeri izolacijski faktor stekla. In to je to.

Seveda pa je vprašanje, kaj storiti, če imate navadna stekla. Rešitev je dokaj preprosta, žal pa se je večina proizvajalcev oken otepa, prav tako tudi steklarji zaradi možnih težav z letvicami ob zamenjavi niso navdušeni nad tem delom. Poglejmo, kako izpeljati zamenjavo stekla. Profili izolacijskih oken s starimi termopanskimi stekli so bili dimenzionirani na dimenzijo 7 centimetrov, danes pa imajo profile, debele okoli 10 centimetrov. Sama debelina izolacijskega stekla je več ali manj enaka. Se pravi 24 milimetrov pri dvoslojnem steklu in 32 milimetrov pri trislojnem. In potem se enostavno zamenja staro steklo z novejšim termoizolacijskim steklom z emisijskim premazom, napolnjenim s plinom. Ob zamenjavi stekel mora steklar oziroma izvajalec paziti na to, da ne poškoduje PVC-letve. To je vse.

md293_okno_3.jpg

Smiselnost naložbe

Toplotna vrednost oziroma izolativnost tako obnovljenega okna je nekajkrat večja. Razlike so izjemne, občutite pa jih lahko celo fizično. Če položite roko na notranjo stran stekla, polnjenega z argonom (izolacijsko steklo z emisijskim premazom), čutite toploto. Navadni termopan je na notranjem steklu hladen ali celo mrzel, solarno steklo (izolacijsko) pa je skoraj mlačno. In še cena: kvadratni meter izolacijskega stekla stane okoli 80 evrov, potem so tu še montaža in prevozni stroški. Vendar je to naložba, ki se vam bo zagotovo kmalu povrnila.