Postavitev in ureditev gugalnic

Okoli gugalnic in drugih igral mora biti dovolj praznega prostora, prav tako pa naj bodo postavljena na za to določenem delu igrišča. Ameriški strokovnjaki pravijo, da je potrebna razdalja vsaj šestdesetih centimetrov med posameznima gugalnicama. Ena enota igral ne sme vsebovati več kot dve gugalnici oziroma eno gugalnico izdelano iz gume. Razdalja med robom gugalnice ter zidom ali ograjo mora biti vsaj dva metra. Prav tako morajo biti stranice podporne strukture dolge vsaj osemdeset centimetrov. Gugalnice za dojenčke ali malčke morajo biti postavljene posamično. Pomembno je tudi vedeti, da gugalnice iz trdih materialov, kot sta les in kovina, niso tako varne kot tiste, ki so izdelane iz plastike ali gume.

gugalnica_zas_obmocje.jpg

Zaščitno območje

Zaščitno območje je prostor pod gugalnico in okoli nje, ki je prekrit z zaščitnim materialom, ki deluje kot blazina ter ublaži posledice padca. Po navedbah ameriške organizacije The National Network for Child Care mora biti zaščitno območje pred gugalnico in za njo vsaj tako veliko, kot je visoka struktura gugalnice. Zaščitno območje mora obsegati vsaj dva metra na vsaki strani igralne strukture. Preden svojemu otroku dovolite na gugalnico, preverite, da ni v zaščitnem območju kakršnih koli predmetov ali drugih ovir.

Varna uporaba gugalnice

Svoje najmlajše seznanite z nekaj osnovnimi pravili, da bodo na gugalnici varni. Otroci se med sabo ne smejo poganjati, kadar je gugalnica v gibanju. Prav tako je tudi nevarno stati ali klečati na gugalnici, saj lahko to privede do padcev in poškodb. Otroci se morajo gugalnice oprijeti trdno in z obema rokama ter sestopiti z nje le, ko se gugalnica preneha gibati. Naenkrat je lahko na gugalnici samo en otrok. Da se izognejo udarcem tega igrala, se morajo otroci in odrasli zadrževati na varni razdalji ter se izogibati hoji ali teku v bližini premikajoče se gugalnice.

gugalnica_varnost.jpg

Možne nevarnosti

Izpostavljene kljuke ali izbokline na opremi gugalnice lahko privedejo do morebitnih nevarnih vozlov ali opraskajo kožo otrok. Izogibajte se gugalnic, ki vsebujejo kljuke v obliki črke S, saj se vanje lahko zapletejo oblačila ter zadušijo otroka. Ne dovolite, da vaš najmlajši uporablja igrala, ki imajo  razmajane dele, izpostavljene žeblje in ostre površine ali pa jim kak del manjka.