pasica_md_2012.jpg

V prihodnjih številkah priloge bomo na kratko predstavili vse prispele prijave, aprila pa jih bo ocenila komisija, ki ji predseduje Franko Nemac (Agencija za prestrukturiranje energetike), v njej pa so še Vesna Črnilogar (Eko sklad) dr. Peter Novak (VITES), dr. Sašo Medved (Fakulteta za strojništvo v Ljubljani), mag. Bojko Jerman (E-Netsi) in Franci Dovč (vodja projekta). Zaključna prireditev s podelitvijo priznanj najboljšim bo v okviru posebne prireditve 15. maja na Celjskem sejmu, na dan odprtja sejma Energetika.

V petih letih, odkar v sodelovanju z Eko skladom in Celjskim sejmom pripravljamo to akcijo, smo v naši prilogi predstavili nekaj deset najrazličnejših novogradenj in obnovljenih objektov. Vsako leto znova ugotavljamo, da je kljub znanim tehnologijam gradnje pasivnih in nizkoenergijskih hiš ogromno različnih možnosti za ogrevanje, prezračevanje, hlajenje, uporabo deževnice in še in še. Nekateri lastniki so pri tem zelo inovativni in izvirni, zato njihove izkušnje z veseljem predstavljamo tudi v naši prilogi in na spletnem portalu Moj dom (http://mojdom.dnevnik.si/), saj smo prepričani, da so lahko izkušnje posameznih graditeljev marsikomu v pomoč pri odločanju.

Za vse pa velja, da so predvsem pasivne pa tudi nizkoenergijske hiše nekaj prav posebnega – tako po »tehnološki« plati kot po načinu uporabe (bivanje), zato je najbolj priporočljivo, da so projekti izvedeni v skladu z izračuni v dokumentaciji. Vsaka bližnjica ali nasvet »prijatelja« je lahko zelo boleč in drag. Tisti, ki se teh priporočil držijo, imajo zagotovljene bistveno nižje stroške vzdrževanja (tudi desetina ali še manj stroškov za ogrevanje v primerjavi s klasično hišo), predvsem pa imajo v takih hišah bistveno višje ugodje.