Sadovnjak

Na majhnem vrtu moramo biti izjemno selektivni pri izbiranju in sajenju sadnih rastlin. Ponudba v drevesnicah je zelo pisana in prav težko se je odločiti za eno samo. Največkrat se pri izbiri preveč zanašamo na kakovost pridelka, ne pa tudi na druge lastnosti sorte, kot so odpornost, rodnost ipd. Lahko pa se odločimo za zanimivo rešitev, s katero bomo imeli kljub majhnemu vrtu večje število vrst in sort sadja, in sicer obstoječe sorte docepimo z novimi. Drevo jablane sorte jonathan lahko cepimo z drugimi sortami in tako lahko imamo sadno drevo z mešanico sort od zgodnjih do poznih. Posebno zanimivi so tudi koščičarji, saj bomo na obstoječo slivo lahko cepili nektarino, breskev, marelico in druge sorte sliv, ne pa tudi višnje in češnje.

Cepiče za cepljenje naberemo zdaj, ko rastline mirujejo, in jih do cepljenja shranimo v zemlji v senčnem delu vrta, v večji posodi s peskom ali preprosto v naluknjani polivinilasti vrečki in v hladilniku. Cepiči se do cepljenja ne smejo izsušiti, prav tako ne smejo odgnati. Na voljo imamo več različnih tehnik cepljenja, med najlažjimi in najbolj zanesljivimi pa je cepljenje za lub; odrežemo vsaj 2 cm debelo vejo, zarežemo v lub do lesa od rezne rane navzdol približno 5 cm, razmaknemo lubje, vstavimo cepič, premažemo s cepilno zaščito in utrdimo z izolirnim trakom, čez približno tri tedne pa cepilno mesto odvijemo, in če smo bili pri delu uspešni, bo cepič odgnal. V sončnih zimskih dneh lahko pride predvsem na prisojnih legah do poškodb zaradi pregrevanja in temu posledičnega zgodnejšega pretakanja rastlinskih sokov, ki ponoči, ko se temperature spustijo pod ledišče, kristalizirajo in lahko poškodujejo prevodne poti v rastlinah. Da do tega ne pride, debla in debelejše veje premažemo z apnenim beležem, ki je v prodaji v trgovinah z barvami v petlitrskih posodah.

vrt_premaz.jpg

Zelenjavni vrt

Paprike, feferoni in čiliji imajo daljšo dobo kaljenja semen, zato je dobro, da jih posejemo nekoliko pred preostalimi vrtninami. Semena vrtnin so že v prodaji in morda bodo imeli zdaj, ko v vrtnarskih trgovinah še ni tolikšne gneče, prodajalci več časa za nas in nam bodo dobro svetovali glede nakupa.

Okrasni vrt

V okrasnem delu vrta zdaj ni veliko dela. Lahko pa naberemo potaknjence in tako razmnožimo katero izmed okrasnih rastlin in sadnega jagodičevja. Potaknjence jemljemo z osvetljenih delov rastline debeline svinčnika, podobno kot velja za cepiče sadnega drevja, in če tla dopuščajo, jih lahko podtaknemo kar takoj, če pa so zamrznjena, jih shranimo na način, kot je opisan pri shranjevanju cepičev sadnega drevja.

vrt_ena_cepici.jpg

Načrtovanje gredic

Morda načrtujemo ureditev nove gredice ali spremembo že obstoječe. Zima je ravno pravšnja za to, saj imamo zdaj nekoliko več časa za listanje po strokovni literaturi in vrtnarskih revijah. Pri pregledovanju posebno tujih vrtnarskih revij se lahko seznanimo z raznovrstnimi rešitvami, o katerih se nam prej ni niti sanjalo. Močno priporočljivo pa je, da ne hitimo in počasi pregledamo različne možnosti ureditve ter se morda posvetujemo s strokovnjakom na tem področju.

Zimski čas se počasi odšteva in kar nenadoma bo tu pomlad. Pričakajmo jo pripravljeni in se oskrbimo z vsem, kar bomo potrebovali za prva spomladanska vrtnarska opravila.