Ohrani se obstoječa talna obloga – parket, vse inštalacije tudi ostajajo na svojem mestu, možna je dopolnitev električnih inštalacij za potrebe bolj funkcionalne osvetlitve prostora. Vgradna omara mora omogočati lahek in neoviran dostop do skladiščnega prostora za manjšimi vrati, naročnika sta si pri postelji zaželela integrirane nočne omarice s prostorom za shranjevanje, vzglavje pa naj se nadaljuje prek nočnih omaric in naj ima tudi integrirane bralne lučke. V spalnici naj bo tudi predalnik, ki bo omogočal dodatno površino za odlaganje in shranjevanje. Tu je pomembno vgraditi predalnike brez ročajev na t. i. odpiranje »push«, a hkrati z mehkim zapiranjem. Barvna shema celote naj bo nevtralna in umirjena ter naj omogoča več kombinacij tudi kasneje s čim manjšimi posegi.

akron_272_2.jpg

Prostor je sicer ustrezne velikosti za primerno ureditev spalnice z vsemi zahtevami, vendar je naloga malce težja zaradi dokaj nenavadno postavljenih vrat v priročno skladišče, ki mora ostati dostopno za vsakodnevno uporabo. To težavo precej elegantno rešimo s tem, da prehod v skladiščni prostor enostavno zapremo z drsnimi vrati in prilagodimo korpus nove vgradne omare na način, da se do skladišča dostopa pravzaprav skozi omaro. Prostor nad vrati je tako še vedno lahko polno izkoriščen z odlagalnimi policami, preostanek korpusa še vedno ponuja povsem dovolj možnosti za ureditev garderobe.

Pozicija vrat v skladišče narekuje tudi širino vratnih kril. Zaradi lažjega dostopanja do skladišča se priporoča tridelna drsna vrata, saj bo tako ob dostopanju do vratc treba odmakniti le eno drsno krilo namesto treh. To seveda pomeni, da morajo biti nova drsna vrata široka kar precej čez običajno mero. Čeprav nekateri trendi sicer že nekaj časa narekujejo rešitve s predimenzioniranimi in izrecno širokimi drsnimi paneli, se je treba zavedati, da večja vrata pomenijo tudi povečano obremenitev okovja, obenem so tudi manj funkcionalna, saj ne omogočajo optimalne razporeditve korpusa omare. Kot kompromisna rešitev se torej ponuja različica s tremi širokimi vrati, ki se na eni strani iztečejo v 50 cm široko okrasno masko, ki zapira preostanek korpusa, v katerem je zgolj prostor za obešanje in je torej kljub maski še vedno dovolj dostopen. Obenem ta maska zmanjšuje razpon vrat in omogoča, da je preostanek korpusa še vedno optimalno izkoriščen. Okrasna maska naj bo izdelana iz belega iverala, da se prostor optično poveča, predlagam, da je na masko s sprednje strani nalepljeno po meri odrezano svetlo ogledalo. Ker je maska nameščena ob stiku omare z zidom, ustvarja ogledalo v vogalu zanimivo igro odseva in optičnega »nadaljevanja« prostora, hkrati je ogledalo na taki poziciji, da s postelje ni neposredno opazno in torej ne predstavlja motnje v spalnici.

akron_272_1z.jpg

Postelja ima integrirani nočni omarici, vzglavje se logično nadaljuje na obeh straneh ležišča, tako da preprečimo padanje odloženih stvari za omarico. Na risbi je prikazana različica z integriranim predalom s stekleno ličnico, vendar vedno obstaja možnost, da se zapre tudi spodnji del in se torej vključi dva predala, za še več shranjevalnega prostora, čeprav s tem tvegamo nekaj več občutka bolj zaprtega prostora. Ravno zato, ker preostali prostor ni pretirano velik, predlagam posteljo Svit, ki ima navznoter umaknjeno podnožje, saj bo tako ostalo vidne več talne površine, kar bo vizualno učinkovalo tako, kot da je prostor dejansko večji in manj zapolnjen s pohištvom. Seveda je možno v podnožje postelje po želji vgraditi tudi predale za shranjevanje posteljnine.

Na obeh nočnih omaricah je dovolj prostora za nočni lučki, vendar je bistveno manj moteče, če se pri nočnem branju uporablja bralna lučka, ki je že integrirana v vzglavje, zato predlagam obe možnosti. Ker se bo v prostoru obnavljal strop in se bo z njim prekrivalo tudi inštalacijske vode, ki potekajo pod stropom nad posteljo, predlagam, da se nov strop izkoristi tudi za inštalacijo vgradnih halogenskih luči, ki bodo služile kot primarna razsvetljava prostora.

Obešen strop je tudi odličen način za integracijo karnis in vodil za zastiranje oken. Ker je na steni neposredno pod oknom obstoječ radiator in ker bo zaradi omare na eni strani okna razmerje med odprtim in zaprtim volumnom na tej steni spremenjeno, je bolje, da se steno obravnava kot enotno površino in se jo enostavno zakrije z drsnimi panelnimi zavesami v svetlih tonih, od stropa do tal. Te zavese bodo prepuščale dovolj sončne svetlobe, hkrati jo bodo tudi filtrirale in zmehčale, kar je še posebno primerno za spalnico kot prostor počitka. V vogalu in na vodilu pred prosojnimi panelnimi zavesami predlagam klasično zaveso, ki bo z gubanjem blaga v prostor vnesla nekaj več mehkobe, hkrati bo tudi zakrila radiatorske cevi ob steni. Blago naj bo komplementarno z barvo stene nad posteljo, za bolj drzen in razkošen poudarek je možno tudi kakšno težje blago v srebrnih odtenkih, ki bo dopolnjevalo aluminijasto okovje vgradne omare.

akron_272_3.jpg

Kombinacija materialov sledi načelu umirjene barvne skale, ki ustvarja harmonično vzdušje v prostoru, hkrati pa omogoča vnos barvnih poudarkov s pomočjo diskretno izbranih dodatkov, kot so posteljnina in okrasne blazine. Drsna vrata naj bodo v kombinaciji stekla extra-white, ki bo s svojo gladkostjo in nežno odsevnostjo optično razširilo prostor, kot poudarek naj deluje sredinski pas v steklu barve Capuccin. Ta temnejša barva bo služila kot povezovalni člen med nevtralno belino omare ter toplim odtenkom postelje in okvira predalnika, ki sta izdelana v iveralu Black Ferrara Oak (BFO), ki ga zaznamujejo poudarki čokoladnih tonov in se odlično skladajo z bolj hladnim nagovorom stekla Capuccin. Predalniki na nočnih omaricah naj imajo torej ličnice v belem steklu, zaradi povezave z omaro, predalnik okovje v iveralu BFO z ličnicami v belem steklu in zgornjo ličnico v steklu Capuccin.

S tem v zvezi predlagam tudi barvanje stene nad posteljo in tiste za belim korpusom omare v barvo, ki se bo ujemala z barvo stekla Capuccin, npr. v JUB 1181 ali podobno. Izdelan je še en pogled v spalnico v različici, ko se odločimo za bolj konservativno možnost brez iverala BFO, tako da je postelja v nevtralno beli, prav tako pa tudi ogrodje komode. Tedaj predlagam, da naj bodo vse steklene ličnice v steklu Capuccin zaradi navezave na omaro in steno. Za vizualni poudarek in vnos svežine v prostor predlagam igro s premišljeno izbranimi dodatki. Te se po potrebi hitro zamenja in se s tem obstoječo barvno paleto vgradnega pohištva hitro osveži. Na steni nad posteljo je to možno izvesti s povečano grafiko – lahko v obliki triptiha s printom na platno ali uokvirjenim motivom po lastnem izboru. Vsekakor naj se barvno sklada z izbiro okrasnih blazin ali/in tudi posteljnine.

Še več člankov in nasvetov na strani www.kultura-bivanja.si ali na www.akron.si.