Poleg tega vam bo opremo oblikoval tudi estetsko in jo združil s celotno podobo vašega doma. Z izbrano kuhinjo vam bo uskladil opremo jedilnice in dnevne sobe, talne in stenske obloge, notranja vrata, okenske police in dekoracijo. Izbira kuhinjskega sloga je odvisna od želje vsakega posameznika. Lahko je rustikalen, modern, tehnološki ali minimalističen. Pomembno je predvsem to, da kuhinja zadovolji naša pričakovanja v funkcionalnem in estetskem pomenu.

Oblika kuhinje

Oblika kuhinje je odvisna od tlorisa oziroma prostorskih možnosti. Glede na razpored kuhinjskih elementov ločimo kuhinje v enem nizu, v dveh nizih, v obliki črke L, črke U, s polotokom ali z otokom. Kuhinja v enem nizu ob steni je primerna za dolge in ozke prostore. Pomembno je, da je dolžina minimalno 360 cm. Širši prostori omogočajo ureditev v dveh vzporednih nizih ob stenah, med katerima mora biti minimalno 120 cm prostora. Najbolj funkcionalna je v obliki črke U, saj omogoča najkrajše poti za pripravo hrane. Za velike prostore je primerna v obliki črke L oziroma kotna postavitev, ki se uporablja najpogosteje. Obliki s polotokom (s krajšo stranico ob steni) in z otokom (v sredini prostora) sta zelo odprti in primerni za druženje, je pa potreben večji prostor.

ukukinja.jpg

Kuhinjski elementi

Pri načrtovanju kuhinje je potrebno upoštevati minimalne razdalje med elementi. Priporoča se postavitev visečih omaric vsaj 50 cm nad delovnim pultom. Kuhinjska napa mora biti postavljena nekoliko višje, minimalno 65 cm nad pultom. Kadar imamo viseče omarice globine 35 cm, je globina spodnjih elementov od 60 do 70 cm. Če visečih omaric nimamo, je globina lahko tudi večja. Viseče omarice so različnih višin, odpiranje je lahko klasično ali dvižno.

V spodnjih omaricah so najbolj praktični predali različnih višin, plitki za pribor, srednji za posodo in visoki za steklenice. Pri kuhinjskem otoku je minimalna globina 90 cm, v katerega namestimo predale, ki se izvlečejo na eni in na drugi strani. Standardna višina kuhinjskega pulta je od 85 cm do 95 cm, lahko pa tudi višje. Prilagodimo jo vsakemu posamezniku glede na telesno višino.

Pri kotnih omaricah je za optimalno izkoriščenost prostora potrebno izvesti kotne izvlečne sisteme. Izbiramo lahko med izvlečnimi košarami ali policami v obliki ledvičke, v različnih velikostih in višinah. Za shrambo živil so najbolj primerne visoke izvlečne omare. Male gospodinjske aparate je najbolj praktično pospraviti v rolo omarico na pultu, ki ima vgrajeno tudi vtičnico.

Vse omare odpiramo z ročaji, vidnimi ali utopljenimi. V zadnjem času pa ročajev ni in odpiramo samodejno na dotik.

notranjakuhena.jpg

Razporeditev kuhinjskih aparatov

Osnovni gospodinjski aparati so: hladilnik, kuhalna plošča, pečica, pomivalni stroj, pomivalno korito in napa. V nekaterih kuhinjah se uporabljajo tudi mikrovalovna pečica, električni žar, aparat za kavo ter hladilnik za vina. Razpored aparatov naj bo organiziran v enakem zaporedju kot priprava hrane. Pomivalno korito naj bo blizu hladilnika, vsekakor pa ne na isti strani kot štedilnik. Med njimi mora biti dovolj delovne površine za pripravo hrane in odlaganje. Štedilnika in pomivalnega korita ne postavljamo ob steno, odmaknemo ju najmanj 30 cm. Priporoča se, da je pečica v višini nad delovnim pultom. Visoke omare, hladilnik in pečico je najbolje postaviti v en niz.

Izbira materiala

Za kuhinjske elemente in delovne pulte imamo zelo veliko izbiro materialov. Za elemente se najpogosteje uporablja les v masivni ali furnirani izvedbi, iveral, mediapan, imitacije lesa, kot so laminat in folije. Končna obdelava je lahko barvanje in lakiranje v mat, polmat ali visoki sijaj izvedbi. Vratca omaric so lahko tudi v steklu ali kovini. Izbor je odvisen od naših želja in finančnih sredstev, ki jih imamo na razpolago.

Pri izbiri materiala za delovni pult je pomembno, da je trpežen, odporen na vodo, vročino in madeže ter enostaven za vzdrževanje. Cenovno ugodna sta laminat in ultrapas. Dražji so kompozitni materiali, kot so kerrock, corian, okite, izdelani iz sestavin naravnega izvora. Njihova uporaba je zelo razširjena, saj jih izdelajo brez stikov. Med naravnimi materiali se lahko odločimo za lepljen les, granit in marmor. Granit se bolj uporablja, marmor in les manj. Marmor je občutljiv na madeže (olje, vino, limona …), les pa na visoke temperature in vlago. Les potrebuje tudi več vzdrževanja, občasno ga je potrebno namreč naoljiti. Pri rustikalnih kuhinjah je pult mogoče obložiti s keramiko, pri modernih pa lahko uporabimo steklo, pri profesionalnih kuhinjah pa nerjaveče jeklo.

pitanotranja.jpg

Talne in stenske obloge

Talne obloge v kuhinji naj bi bile predvsem trajne in nezahtevne glede čiščenja. Ker je kuhinja združena z jedilnico in dnevno sobo, je najboljša izbira parket. Izbrati moramo trdo vrsto lesa, ki ga zaščitimo z visoko kvalitetnim lakom. Če se odločimo za keramiko, priporočamo veliko formatne ploščice, položene na stik, brez velikih fug, ker je čiščenje zahtevnejše. Izbiramo lahko še med drugimi materiali: pvc, kamen, laminat, epoksid in beton. Pri keramiki, kamnu in betonu priporočamo talno ogrevanje.

Za polaganje med kuhinjskimi elementi so najbolj primerni materiali, ki imajo velike in gladke površine. Najbolj razširjeno je kaljeno steklo, prozorno ali barvno, z dodanimi fototapetami ali sitotiskom. Uporabljajo se tudi kerrock, corian, okite, nerjaveče jeklo, laminatne plošče in kamen. Iz teh materialov lahko izdelamo tudi pomivalno korito.

Razsvetljava

Osvetlitvi v kuhinji moramo posvetiti posebno pozornost. Zelo pomembna je osvetlitev delovnih površin, zato namestimo luči pod visečimi omaricami, kjer jih nimamo pa stenske luči nad pultom. Izbiramo lahko med ploskovno osvetlitvijo, ki osvetli celotno delovno površino, točkovno z več posameznimi lučmi in palično osvetlitvijo različnih oblik in dolžin.

Za splošno osvetlitev uporabljamo stropne luči, kuhalno ploščo pa osvetljujemo z lučmi v napi. Dodatno lahko osvetlimo tudi notranjost visečih omaric, ki ustvarijo zanimive učinke. Zelo pomembno je, da izbiramo takšne luči, ki se z lahkoto čistijo.

Več koristnih nasvetov na: http://pevc-arhitekti.si/