Sprijaznimo se: kuhinjski prostor je eden pomembnejših delov naših domov, ki mora biti funkcionalno zasnovan in organiziran. Vsaka kuhinja je edinstvena in ima svoje posebne značilnosti, zato je najpomembnejše, da najprej podrobneje analizirate svoje prioritete v prostoru, preden ustvarite ločeno območje za naprave.

Optimalna razporeditev kuhinjskih naprav

Kuhinja naj bo zasnovana tako, da lahko v njej enostavno dostopate do osnovnih kuhinjskih aparatov − pomivalnega korita, štedilnika in hladilnika. Svetujemo vam, da za izberete optimalno trikotno postavitev naprav. Če imate pomivalni stroj, ga umestite zraven korita, saj boste posodo in pribor zlahka sprali pod vodo in nato vstavili v stroj.

kam_v_kuhinjo_je_najbolje_postaviti_kuhinjske_aparate.jpg

V omarici pod pomivalnikom zlahka namestite posodo za zbiranje smeti. S tem ne boste le prihranili prostora, temveč boste tudi omogočili enostavno čiščenje posode po obroku in zmanjšali neprijetne vonjave, saj bo smetnjak lepo pokrit in skrit. Mini hladilnik za hlajenje vin oziroma druge pijače namestite v kot sobe, kjer se združita kuhinjska pulta.

kam_v_kuhinjo_je_najbolje_postaviti_kuhinjske_aparate_2.jpg

Postavitev manjših aparatov

Vgradne pečice postavite na takšno mesto, kjer ni nobenih fizičnih ovir za odpiranje ali zapiranje vrat. Prav tako je treba pustiti dovolj prostora pod pečico, kamor lahko neposredno postavite vroče jedi iz nje. Mikrovalovno pečico pa za večjo dostopnost postavite na pult ob štedilniku. Če imate navado vsako jutro uporabljati opekač kruha, ga postavite na kuhinjski pult ali na stensko polico v bližino štedilnika.

kam_v_kuhinjo_je_najbolje_postaviti_kuhinjske_aparate_3.jpg

Druge manjše naprave, ki bi jih uporabljate le občasno, je mogoče pospraviti v kuhinjske omarice. Tako je kuhinja prostornejša in brez navlake, kuhanje pa je veliko lažje. Naprave pospravite na lahko dostopna mesta, k bolj funkcionalni postavitvi pa pripomorete, če posamezne aparate razporedite na med seboj enako oddaljena mesta.